2012 Noorwegen
Dit jaar hadden mijn vrouw en ik weer een autovakantie geboekt naar Noorwegen. Dat wil zeggen dat je met de auto door Noorwegen rijdt en een aantal dagen verblijft in huisjes of een hotel.
Dag 1 (23 juni): Denemarken / Tylstrup.
Tijdens de eerste dag reden we van huis naar het dorpje Tylstrup om te overnachten in een hotel. Om eventuele files in Hamburg en omstreken te vermijden vertrokken we om 2 uur ´s nachts vanuit Nederland. De rit ging via Duitsland naar het noorden van Denemarken. Via Flensburg, Kolding, Arhus, Alborg om uiteindelijk aan te komen in Tylstrup. Denemarken is vrij vlak t.o.v. Noorwegen en zodoende was het prima doorrijden. De maximum snelheid is 110 km. Af en toe kregen we te maken met werkzaamheden aan de weg. Het wegdek in Duitsland was opvallend slecht.
In het begin hadden we droog weer, later regen. De temperatuur lag tussen de 12-18 graden Celsius. Onderweg namen we 2x cappuccino + koek (88 DKK)
Het dorp was aan de ene kant afgesloten. Zodoende moesten we terug rijden om de andere kant van het dorp te bereiken. Om 11:30 kwamen we in het hotel aan. De waard kwam sympathiek over, met zijn grote snor. We verbleven in een huisje in de buurt van het hotel Tystrup Kro. De inrichting was simpel en deed gedateerd aan (jaren 70) door het meubilair. Het was prima slapen en douchen.
Vogels die we onderweg zagen zijn:
– ekster
– geelgors
– gaai
– witte kwikstaart
– bonte kraai
– buizerd (3)
– spreeuw
– torenvalk(2)
– kokmeeuw
Vogels in Tylstrup:
– ringmus
– witte kwikstaart
– vink
– geelgors
– boerenzwaluw
– merel
– buizerd
– huismus
– ekster
– houtduif
– bonte kraai
– groenling
In het dorp Tylstrup was weinig te beleven en zag niet uitnodigend uit voor een wandeling. De huizen leken een beetje een bij elkaar geraapt zooitje. Want er zat geen lijn in de stijl.
Nadat we het huisje hadden bekeken gingen we met de auto de omgeving verkennen. We gingen o.a. naar het strand. Waar een reddinghelicopter te zien was. Het was heel apart dat je zo met de auto het strand op kon rijden.
Er waren zelfs wegborden, de ene plaats zoveel km die kant op en een andere plaats zoveel km de andere kant op. De brandweer was aanwezig met een reddingsboot, deze boot vaarde richting de helicopter. Een zwemmer/surfer in nood hebben we niet gezien.
Het was grappig om te zien hoe kinderen zich gingen afdrogen en weer hup de auto in gingen. Nadat de brandweerauto richting de helicopter ging, reden een aantal auto’s (ramptoeristen) er achteraan. Heel vreemd om te zien. Wij gingen weer naar het hotel.
Bij het eten nam ik hert met champignons en aardappels en perentaart na. Erg lekker! Daarna slapen.
Review van het hotel Tylstrup Kro:
Positief: lekkere douche met mengkraan, prima en sfeervol hotel, vooral eetgedeelte, goed ontbijt.
Negatief: Sobere inrichting, oud interieur, geen bijbel (waar een vrouw ons op wees!)
Dag 2 (24 juni): Denemarken -> Noorwegen Kristiansand.
Na het ontbijt, wat prima smaakte gingen we naar Hirtshals om via de boot (de Speed 1) naar Noorwegen te varen. We schrikken wel van de prijzen op deze Speed 1, want een kop cappuccino kost omgerekend 4 euro!
Gelukkig smaakt het goed! Na een saaie vaartocht van een paar uur kwamen we aan in Kristiansand. Om 16:30 gingen we inchecken. Het was een mooie ruime hotelkamer. Voorzien van mooie stoelen, riant bed, LCD-TV en compleet met minibar. Kristiansand vond ik gelijk mooier dan wat we van Denemarken gezien hadden. Met de bekende leuke houten huizen en prachtige kust.
Vogels die we zagen, waren:
– drieteenmeeuw
– stormmeeuw
– grote mantelmeeuw
– kleine mantelmeeuw
– boerenzwaluw
We hebben even gewandeld langs de haven. Daarna gingen we eten. Zalm met aardappels (235 NOK). Inclusief dessert. Het laatste was weer vreemd, want we vroegen ons af wat het dessert
uit bestond, aangezien we een menu hadden besteld. Vanuit de hotelkamer zie ik twee stormmeeuwen om elkaar heen draaien. Doordat ik hier goed zicht heb op deze meeuwen maak ik even wat foto’s, zie foto-serie.
In Tylstrup zagen we een man en vrouw uit Nederland. Toen we van de boot kwamen zagen we ze weer. In het hotel sprak de vrouw ons aan. Zij en haar man hadden zelf een reis, van zes weken, samengesteld. Die langs de Noordkaap ging en via Finland en Zweden weer op Noorwegen uit kwam.
Voor het dessert moesten we een verdieping lager, waar een buffet klaar stond met verschillende soorten pudding (o.a. Tiramisu). De Tiramisu was nog wel te pruimen. Maar de overige pudding
viel tegen en de koffie was nogal sterk. Kortom vieze bocht, die je beter kunt laten staan, wat we ook deden. Daarna slapen, wat prima te doen was.
Review van het hotel Norge in Kristiansand:
Positief: mooie riante kamer, flatscreen, goed bed, lekkere douche met mengkraan, uitgebreid ontbijt, net hotel, eten goed, behalve dessert.
Negatief: voor dessert moet je een verdieping lager, met matige pudding en smerige supersterke koffie (lepeltje blijft er nog net niet in staan..), geen bijbel
Dag 3 (25 juni): Noorwegen Kristiansand -> Årdal
Om 7:30 gingen we opstaan. Om deel te nemen aan het beste ontbijt van Noorwegen, tenminste dat werd vermeld.Al een paar jaar hadden ze de prijs gewonnen voor het beste ontbijt. Mijn indruk: lekker vers brood, vieze koffie.
Het was een erg uitgebreid ontbijt. Het was vergelijkbaar met Van der Valk in Nederland. Om 9 uur gingen uitchecken en maakte we ons op voor de rit naar Årdal. We hadden mooie uitzichten, vooral op bergen en langs fjorden. Met af en toe een waterval en een meer. In Evje hadden we zin in koffie. Dat werd cappuccino in een Cafetaria. Nou dat was wel erg vies. Een slok en we hebben het gelijk weggegooid. Dat was met stip de smerigste cappuccino die ik ooit heb gehad.
Weer snel op weg dus…
We willen Sylvartun bezoeken, waar de zilversmeedkunst te zien is. Met de grote letters op het gebouw, vreemd genoeg is het gesloten. Misschien dat het later geopend is in het seizoen?
Na Nomeland kwamen we uit op een smalle weg de berg op tussen sneeuwlandschappen door. Erg fraai! Opvallend waren de schapen die je over de weg ziet lopen. Ze vallen niet altijd op, dus goed opletten.
Meestal kun je niet zo hard rijden. De hoogste snelheid die we gereden hebben is 90 km.
Vogels onderweg waren, tapuit en bonte vliegenvanger. We gingen over hoogtes en door dalen, met een uitschieter van 1500m.
Bij Byrkjedalstunet namen we lekkere pannenkoeken met vanille of iets dergelijks erin. Erg lekker. Weer een tip uit het boekje. Namelijk ‘levser’, in ons wordt vermeldt dat je er jam en slagroom bij kunt nemen.
De vrouw achter de kassa verteld dat de Noren, dit meestal zonder jam en slagroom nemen. Het is inderdaad erg lekker. De slagroom is overigens meer een soort van yoghurt, wat we dus later hebben geprobeerd.
De koffie was weer smerig. Via de ferry gingen we van Oltedal – Oanes. Vervolgens naar ons huisje bij Høilandsgård in Årdal. We gingen hier ook even boodschappen doen (550 NOK).
Vogels:
– ekster
– canadese gans
– zwarte kraai
– tapuit
– bonte kraai
– huismus
– witte kwikstaart
Het was een leuk houten huisje met twee verdiepingen. Sfeervol. Met de auto kwamen we in de tweede versnelling niet omhoog. Dus maar snel in de eerste versnelling. Toen ging het wel. We gingen eten koken. De macaroni ging er goed in. Daarna tv-kijken en slapen.
Dag 4 (26 juni): Årdal
Om 9 uur opstaan en ontbijten in ons leuke huisje. Een boomklever is buiten in een boom te zien en horen. De eerste indruk is dat de boomklever een iets ander uiterlijk heeft dan bij ons. Snel de camera pakken was er niet bij, want de vogel is alweer gevlogen.
Verdere vogels hier aanwezig:
– houtduif
– ekster
– bonte kraai
– ringmus
– witte kwikstaart
– roodborst
– geelgors
– boerenzwaluw
– meeuwen
Het blijkt dat er weinig te beleven is in Årdal. We zitten tussen ferry’s ingesloten. Een oversteek kost al gauw 100 NOK, dus we blijven binnen deze grenzen.
Wat je hier kunt doen is de Preikestolen (Preekstoel) beklimmen. Dit is een hoge rots met een plateau van 25 meter, zonder omheining, waarbij je 600 meter loodrecht naar beneden kunt kijken.
De klim heen en terug kost 4 a 5 uur, afhankelijk van de loopsnelheid. Daar wagen we ons niet aan, aangezien onze conditie niet bovengemiddeld is (verre van dat…;-)).
We doen boodschappen en kijken tv met oude series, zoals Derrick en Murder she’s wrote. De TV heeft 3 zenders en de radio iets meer. In de avond eten we nogmaals macaroni. De snoepjes die we kochten, vielen me iets tegen t.o.v. 2009.
We maken nog een kleine rit naar Hjemeland. ’s Avonds gaan we weer tv kijken. Het uitzicht vanaf het huisje is prachtig. Je kijkt uit op een berg en in een dal, met uitzicht op het meer.
Dag 5 (27 juni): Årdal
Om 9 uur opstaan en ontbijten. We maken een rit naar Tau en Jørpeland. Hier hebben we mooi uitzicht aan zee, waar kwallen te zien zijn. Bij de meeuwen onderscheiden we stormmeeuwen, grote- en kleine mantelmeeuwen. Stormmeeuwen heb ik nog nooit zoveel gezien, als tijdens deze vakantie. Overal zag je ze.
We gingen eten bij een chinees. Waar het goedkoper eten was, dan in een Noors restaurant.
Wederom weer boodschappen halen en even gewandeld op een boerenweggetje, waar een tapuit zich mooi liet zien. Hier was waarschijnlijk ook een nest, tussen de schapen. Want de tapuit zat driftig alarmgeluidjes te maken. Het natuurgebied was gesloten. We hebben ook even in de late middagzon gezeten. We maken daarom een mooie rit langs het water en gaan even kijken in het mooie heldere water, waar we onder andere kwallen zien. Van dichtbij zien ze er stukken mooier uit dan van afstand.
Aanwezige vogels:
– scholekster
– oeverloper
– bonte kraai
– ringmus
– witte kwikstaart
– roodborst
– geelgors
– boerenzwaluw
– grote mantelmeeuw
– kleine mantelmeeuw
– stormmeeuw
– tapuit
– vink
– huismus
Om 18 uur aten we brood. Daarna gingen we voetbal kijken. Het EK van 2012 was nog aan de gang. We genoten van een spannende wedstrijd tussen Spanje en Portugal. Spanje won uiteindelijk met penalty’s, de uitslag werd 4 – 2.
Review van het hotel Årdal Høilandsgård:
Positief: prachtig uitzicht, gezellig en knus huis. kleine tv, goed bed, lekkere douchecabine met mengkraan (wel krap), leuke inrichting, keuken prima,
Negatief: hooggelegen (met de eerste versnelling omhoog rijden!), saai dorp, bedden boven (kan voor sommige mensen negatief zijn), geen bijbel
Dag 6 (28 juni): Årdal -> Nestunet (Nes Mundesheim)
We maakten het huisje weer schoon en gingen om 9 uur richting Odda. We maakten een mooie rit langs de Hardangerfjord. In Odda genoten we van cappuccino en koek. Nu smaakte het prima. Het kan dus wel! Het laatste stuk via de weg 550, was een griezelige weg. Deze weg is erg smal en je erg uit moet kijken voor tegenliggers. Het uitzicht is prachtig. We stappen even uit bij een monument in de vorm van een houtenkruis (zie foto’s).
Het huisje was niet meteen te vinden en we deden navraag bij de supermarkt. Dankzij een behulpzame verkoopster was het wel te vinden, in Nes Mundesheim. Het was een groot huis van een boerenfamilie. Het huis had een riante huiskamer, tweede verdieping met wc een slaapkamer met bedstee. De tv ontbrak dit keer. Verder was alles wel compleet. Zelfs een vliegenklapper ontbrak niet. Er was overigens wel een cassettedesk/cd-speler aanwezig. Op het gras voor het huis, zaten veel stormmeeuwen en witte kwikstaart in het gras te pikken.
Onderweg zagen we:
– gekraagde roodstaart
– tjiftjaf
– huismus
– meeuwen
– fitis
– vink
– witte kwikstaart
– bonte kraai
– zwartkop
’s Avonds eten in het huisje. Broccoli, aardappels en hamburger. Dit smaakte weer goed. Even kennis gemaakt met de buurman uit Brabant die ook uit Nederland kwam. Volgens hem kon je overal vrij wandelen in de omgeving. Hij zat met zijn vrouw in een klein huisje waar hij niet in kon staan. Zo klein was het. In een nog kleiner huis, had vroeger een vrouw met twee kinderen gewoond. Dit huisje leek meer op een schuurtje. Het viel me op dat het om 23:30 nog licht was. Het wordt daar dus nooit echt donker in de zomer. Ik vroeg me af hoe de vogels hier op reageren, zoals uilen, die het van de duisternis moeten hebben. We gingen nu slapen.
Dag 7 (29 juni): Nestunet (Nes Mundesheim)
Om 6 uur opgestaan voor de vroege vogels. Het regent. Vanuit de slaapkamer had ik goed zicht op een nestkast waarin bonte vliegenvangers hun jong zaten te voeren. Zo uit het raam kijkend, deed het me denken aan een observatiehut. Dat was nog eens leuk vogels kijken! Op de elektriciteitskabels zitten af en toe vogels. Zo zag ik huismus, sijsjes en witte kwikstaarten. Om 11 uur is het droog en willen we een wandeling gaan maken. De stroom blijkt te zijn uitgevallen. In de verte zie ik twee mensen bij een houten elektriciteitsmast staan. Dat verklaarde de stroomuitval. Het was de buurman ook al opgevallen, want hij komt bij ons informeren. We gaan wandelen langs een beekje. Die ons brengt naar een boothuis en de fjord. Af en toe horen en zien we vogels. Na het wandelen gaan we weer naar huis om te douchen. We genieten van de zalm en gaan luieren. Ondertussen is het weer gaan regenen. We hadden de wandeling dus goed gepland.
Vogels:
– scholekster
– oeverloper
– bonte kraai
– witte kwikstaart
– roodborst
– boerenzwaluw
– kleine mantelmeeuw
– stormmeeuw
– boomklever
– koolmees
– wilde eend
– bonte vliegenvanger
– vink
– huismus
– zwartkop
– sijs
Om 15 uur boodschappen halen en rijden we langs de kust naar Omastrand. In de avond eten we wortels, aardappels en hamburger. Wat weer prima smaakte. Om 20 uur gaat de boer met de trekker rijden. De zon komt door. Wat het weer betreft was het deze dag een afwisselende dag met zon en regen.
Dag 8 (30 juni): Nestunet (Nes Mundesheim)
Weer op om 6 uur. Bonte vliegenvangers zijn alweer druk bezig. Om 9 uur ontbijt. De regen is gestopt, het is bewolkt weer en de zon komt er moeilijk door heen. We maken een wandeling. Onderweg zien we een koperwiek en een glanskop. Bij het huis ligt een kanjer van een regenworm of naaktslak. Een andere boer is nu druk bezig met een giertank. Om het over een land te verspreiden. Als we dichtbij komen is de stank niet te harden. Gelukkig is het niet meer te ruiken, als je uit de wind staat. Thuis eten we makreel op brood. Erg lekker. De pepermakreel lijkt iets zouter te zijn dan in Nederland. ’s Avonds eten we sla, aardappels en worstjes. Dit smaakt weer goed. Daarna schoonmaken, want de volgende dag verlaten we deze plek. Het was de hele dag bewolkt met in de avond nog een regenbui. Aan de andere kant van het huis, horen we nieuwe bewoners. Aan de auto te zien ook Nederlanders, de mensen zelf heb ik niet gezien. We pakken alvast in voor morgen en gaan slapen.
Review van het Nestunet:
Positief: prachtig uitzicht, groot authentiek huis, veel aanwezig (behalve tv, wel cassette/cdspeler), goed bed, lekkere douchecabine met mengkraan (wel krap), keuken prima,
Negatief: douchecabine lijkt op bouwpakket en valt uit elkaar bij ongecontroleerde bewegingen. Oppassen dus! Geen tv. Bedden en wc boven (kan voor sommige mensen negatief zijn), geen bijbel
Dag 9 (1 juli): Nestunet (Nes Mundesheim) -> Høyheimsvik
Vanaf 6 uur gekeken naar vogels. Deze waren te zien:
– grote lijster
– ekster
– glanskop
– bonte kraai
– witte kwikstaart
– merel
– sijsje
– boerenzwaluw
– koolmees
– groenling
– bonte vliegenvanger
– vink
Leuk was de zwarte vos, die het pad langs kwam lopen, met een kip in de bek.
Om half 8 vertrokken. De sleutel afgegeven bij de oma, die in pyama aan kwam lopen om de krant uit de postbus te halen. Mooie tocht over en langs bergen. Met mooi sneeuwlandschap.
Met vier haarspeldbochten. Onderweg watervallen, beekjes, fjorden. Eerst zonnig, later regen. Ondanks het weer was het een erg indrukwekkende rit.
Via de kortste autoweg van Noorwegen kwam je in Marifjøra.Een leuk dorpje langs de fjord. In het café was een wat vreemde (lees amateuristische) bediening. De hele tijd staan twee gerechten klaar, die na lange tijd geserveerd worden, zonder bestek. Die moet men zelf pakken. Een dame van het tegenover gelegen hotel, komt koffie brengen, want dat was op. We drinken hier een drankje en rijden door.
Om 15 uur komen we aan in Høyheimsvik. De sleutel lag al klaar. Mooi uitzicht op de Lusterfjord met aan de overkant bergen met sneeuw en een imposante waterval, genaamd Feigumfossum, met een vrije val van 200 meter. Bij elk licht, lijkt het uitzicht weer anders en ik moet me echt inhouden om het niet weer te fotograferen. Kortom een droomuitzicht ofwel een ansichtkaart.
In de Lusterfjord is een vrouwtje middelste zaagbek te zien. In de bergen was het 5 graden en nu kon je om 16 uur met de blote buik van de zon genieten, aan de Lusterfjorden. We zien twee gasten met een roeiboot langs varen. We maken plannen voor morgen. Wij gaan verder en eten om 18 uur spaghetti, met saus en smak. Weer lekker! Net als de toetjes die we elke keer nemen. Vooral de toetjes yoghurt met stukjes chocolade. Om 19 uur rond gewandeld en in de avond gebeld met het thuisfront. Inmiddels regent het weer. Om 21 uur gaan we voetbal kijken. Naar de finale van de EK 2012. Spanje – Italië. Spanje walst over Italië, door ze met 4 – 0 te verslaan.
Dag 10 (2 juli): Høyheimsvik
Om 9 uur opstaan en ontbijt. Ik zie een cruiseschip langs varen. Erg vreemd om te zien vanaf het balkon. Later is het mistig. De douche is lekker. Het bed hard, maar er valt wel op te slapen. Ik slaap op de boven verdieping die in open verbinding staat van de beneden verdieping en de keuken. Daardoor kan ik “genieten” van het geluid van de koelkast. Op de bovenramen hangt geen gordijn en heb ik dus de hele nacht licht in het vertrek omdat het buiten licht blijft. We maken ons op, om de Nigardsbreen gletsjer te bekijken. De Nigardsbreen is een zijarm van Europa’s grootste gletsjer, de Jostedalsbreen. We bekijken deze zijarm van afstand. Met een bootje kun je er naar toe varen om het van dichtbij te zien. We zien er de meerwaarde niet van in en blijven aan wal. Zonder ervaren gids mag je overigens niet zomaar een gletsjer beklimmen, omdat het nogal verradelijk kan zijn en het ijs kan bewegen. Vaak zijn touwen en speciale schoenen nodig.
Het is mooi om te zien. Het miezert inmiddels. Later gaan we boodschappen halen en terug naar huis voor een kop koffie en een broodje. Na de koffie volgen we een tip van vorige gasten, die in ons huisje verbleven. Dat wil zeggen. Naar Tutrago, dan richting Årdal. Na 6 a 7 km bij twee borden uitstappen en 15 min lopen. Daar genieten van het uitzicht. De twee borden komen we inderdaad tegen, na een indrukwekkende tocht, die stijl omhoog gaat (een klim van 8% en 10%). Maar uitstappen kun je niet bij deze borden en aangezien er sneeuw ligt leek me het niet echt een succes om daar te gaan wandelen. We rijden dus iets door op een plek waar we wel onze auto kunnen parkeren. Terug naar huis. Het uitzicht was weer prachtig en het was een mooie ervaring met sneeuw langs de weg.
Bij de bakeri in Luster gaan we cappuccino drinken met een gebakje (al is het iets te zoet). Om 16 uur zijn we weer thuis, waar we uitrusten. Ik wil even weten hoe warm het water in de fjord is. Even via het trapje naar beneden en via de grote kei het water proberen. Nou dat heb ik geweten. Die kei was glad als water, want die staat af en toe onder water. Dus bij de eerste stap glij ik meteen het water in. Gevolg broek en vest nat. Het is ook nog lastig om weer op de wal te komen. Want alles is zo glad als wat. Via de stenen aan de kant, kom ik er dan toch weer uit! Dat maakt hongerig en we eten dan om 18 uur. Met dikke stukken vlees, sla en spagetti. Het vlees blijkt erg duur in de supermarkt. We zagen vlees liggen van 495 NOK, in euro’s is dit omgerekend 66 euro voor een stuk vlees. Iets koken van Jamie Oliver of Herman de Blijker kost dus een vermogen in Noorwegen. Vandaar dat we kiezen voor goedkoper vlees. Ondertussen is de zon weer gaan schijnen en om 19:45 vaart de Constellation van de Celebrity Cruise weer langs.
Koffiemelk kennen ze niet in Noorwegen, vandaar dat we gewone melk hiervoor gebruiken, met de naam Fløte.
Vogels:
– huismus
– ekster
– witte kwikstaart
– stormmeeuw
– merel
– middelste zaagbek
– fitis (bij de gletsjer)
– scholekster
– overloper
– gierzwaluw
Dag 11 (3 juli): Høyheimsvik
Om 9 uur ontbijt. Het is nu mooi blauw en zonnig weer. Tijd om de buik weer in de zon te doen. Er zijn nieuwe bewoners, ook uit Nederland. Het is lekker op het balkon. Ik maak foto’s van de huisjes, stormmeeuwen scheren over mijn hoofd, wanneer ik te dicht bij kom. Om 13:30 eten. We zien al meer wolken, maar het blijft warm. Om 17 uur gaan we eten bij Cafe Marifjøra in het dorp met dezelfde naam. Lekkere pizza.
Het was eigenlijk onze bedoeling om in het hotel Tørvis te eten, want onze reisgids vermeldt dat hier lekkere lokale gerechten te vinden zijn. Helaas kon je pas om 20 uur eten. Dat duurde ons te lang. Vandaar dat we bij Cafe Marifjøra gaan eten, eveneens een tip uit onze reisgids. Thuis hebben we nog een toetje genomen. Want we gingen er vanuit dat je geen toetjes kon krijgen in Cafe Marifjøra, waar ze vreemd genoeg geen menukaart hebben.
Na het eten gaan we het huis schoonmaken. Net als bij Omastrand, zie we de Kia C’eed van de Nederlanders staan. We zien de mensen zelf niet.
Vogels:
– stormmeeuw
– gierzwaluw
– oeverzwaluw
– huismus
– witte kwikstaart
Om 22 uur slapen. Tevens horen we twee gezinnen aankomen met een hoop lawaai. Het zijn Duitsers met kinderen. Ik slaap deze nacht slecht, ook door het licht wat steeds naar binnen schijnt.
Review van het Høiheimsvik, Luster Fljordhytter:
Positief: geweldig uitzicht, mooi gelegen langs de fjord, gezellig en knus huis., (kleinste) tv, lekkere douchecabine met mengkraan (wel krap), sfeervolle inrichting, keuken prima, bijbel (nieuwe testament), mogelijkheid om te zwemmen en gebruikmaken van een bootje.
Negatief: gehorig, geen gordijn bij de bovenramen, hard bed.
Dag 12 (4 juli): Høyheimsvik -> Sjodalen
Om 6 uur opstaan en douchen en om 7 uur gaan we naar Lom. Lom hebben we in 2009 ook gezien. Dit dorp heeft een mooie bruine staafkerk. Zie verslag van 2009. In de meeste gevallen kom je witte staafkerken tegen, persoonlijk vind ik de bruine staafkerken mooier.
We rijden via de Sognefjorden met een spectaculaire klim van 11km en 10 haarspeldbochten. Met sneeuw en mooie berguitzichten. We rijden langs de bergen van Jotumheimen.
Jotunheimen (˜de wereld van de reuzen en trollen) is een deel van het Scandinavisch Hoogland met de gebergten Hurrungane en Breheimen en vormt het hooggebergte van Noorwegen.
Jotunheimen herbergt de hoogste toppen van het land; de Galdhøpiggen (2469 m) en de Glittertind (2454 m). Het is het gebied waar de meeste hoge bergtoppen van Noorwegen zijn, behorende bij de gemeente Lom.
We zien tevens een eekhoorn snel de weg oversteken.
Leuk om weer in Lom aan te komen met de staafkerk. Hier nemen we cappuccino met een grote koek. Vanuit het restaurantje hebben we zicht op een snel stromende rivier. Erg prettige locatie. Na Lom is het relaxter rijden, met af en toe werkzaamheden aan de weg. Om 12 uur komen we aan in Sjodalen, maar er is nog niemand bij de receptie. Men wordt tussen 15 – 22 uur verwacht, vandaar. We besluiten dan boodschappen te gaan doen, maar dat is zo’n 80 km verder op in Beitestølen. Een toeristisch dorp met veel activiteiten. Hier vinden we een Spar supermarkt. In het restaurant eten we een broodje zalm en 7Up (ja, het bestaat nog!). Om 15 uur zijn we vervolgens terug in Sjodalen. Onderweg rijden we op 1100m hoogte over het berglandschap. Met sneeuw aan de kant en mist. Nu 6% stijging. In Sjodalen kunnen we nu wel het huisje in. Weer een knus huisje, tussen de naaldbomen. Wederom uitzicht op een berg, in de verte. Hier zijn stapelbedden en weer geen tv.
Vogels:
– keep
– witte kwikstaart
– grote onbekende zwarte vogel (onderweg)
– groenling
– vink
– merel
– kramsvogel
Onderweg kwamen we nog langs hotel Elveseter. Hier staat een hoge zuil, die eigenlijk voor Oslo is bedoeld. Het hotel is erg mooi met oude gebouwen, die nog goed bewaard zijn gebleven door het droge bergklimaat. Een Nederlander die we tegenkomen zwaait uitbundig naar ons vanuit zijn camper. We hebben ook nog even een wandeling gemaakt bij de Ridderspranget.De historie vermeldt dat een dappere ridder met zijn “gekidnapte” bruid over een brede kloof sprong, gezeten op zijn paard met de jonkvrouw in de armen.
In Sjodalen eten we rijst met gehakt, paprika, champignons en prei. Weer lekker. Om 19:30 zie ik een onbekende vogel. Het blijkt een taigagaai te zijn. Die zoekt naar eten rondom de BBQ-plaats. Het klopt precies met de beschrijving in mijn ANWB-vogelgids. Deze gids vermeldt: “alleseter; foerageert ook rond kampvuren en op slachtplaats van eland; plundert soms nest van kleine vogels.”.
Na het eten gaan we wandelen in de omgeving. We zien keutels, we denken dat het van elanden is. Ronde bolletjes. Een bolletjesslikker zou zich zomaar kunnen vergissen…
Opvallend is het lichtgroene mos op de grond, wat we hier veel zien. We worden nu geplaagd door steekmuggen. In de rest van Noorwegen, hadden we daar amper last van. Om 22 uur besluiten we zelf een elk-safari te gaan doen. Zonder gids dus en gewoon vanuit de eigen auto. We zien al snel een Eland op een pad langs de weg. Helaas kunnen we niet stoppen. We gaan via de weg 257 naar Heidal, waar de meeste elanden te zien zouden zijn, maar daar zien we geen dieren. Wel een mooie bruine kapel, die er uit ziet al een staafkerk. Door de oude gebouwen is het mooi om door deze plaats te rijden. We keren om richting Sjodalen. We zijn terug om 23:20.
Dag 13 (5 juli): Sjodalen
Om 6 uur op. Ik zie bonte kraai, stormmeeuw en 6 sijsjes. Het is nog zo rustig kwa vogels dat ik maar weer ga slapen. Later hoor ik een groene specht (?) roepen. Om 10:30 maken we een wandeling Waarbij we gele kwikstaarten(3), stormmeeuw(2), oeverloper(3), fitis(1), kramsvogel(2) en vink(1) tegen komen. Vooral de gele kwikstaarten laten zich mooi zien. Door de anti-muggenmelk hebben we minder last van de muggen. ‘S avonds lijken ze ook actiever dan in de morgen. Weer de bekende (bolletje) drollen. Na 12 uur gaan we tanken in Heimdal en bekijken we de kapel. Bij een winkeltje met handwerk kopen we een lokaal gerecht, genaamd rømmegrøt. Het ziet er uit als dikke rijstepap. Daarna weer naar huis. Svein, de beheerder is gras aan het maaien, met de kleinste grasmaaier (zo’n trekkertje) die ik ooit gezien heb. Het duurt dan ook een hele tijd dat hij klaar is met maaien. Echt een uitdaging. Onderweg zien we nog een ekster. Om 14:30 gaan we wandelen langs een pad van 5,5 km. Dit blijkt een van de hoogtepunten van onze vakantie. De route begint met twee houten bruggen en af en toe kom je informatieborden tegen en zie je waar je bent met de route. Die loopt langs beekjes, over rotsen, mierenhopen, over water, wortels, keien, keutel en kauwsporen van elanden. Karin’s schoenen gaan stuk, de zool laat los, maar nog niet helemaal, zodat het lijkt op een klapschoen.
Een van de bordje verteld over een waterspreeuw maar die laat zich niet zien.
Wel:
– drieteenspecht!
– fitis
– Noordse Kwikstaart
– keep
– oeverloper
– witgat
– zanglijster
– stormmeeuw
Na de wandeling gaan we weer terug naar Sjodalen om te eten. Bloemkool dit keer. Met aardappels en kalkoenvlees. Dat was weer smullen geblazen. Om 20 uur zien we drie Tsjechen op de camping staan met twee tentjes. Het is leuk om te zien, hoe ze bezig zijn met eten koken. Een blauw/groen Amerikaanse slee zijn we bij de buren staan en we hebben Nederlandse buren aan de andere kant. Ik zie dat het dezelfde mensen zijn, die we ook zagen in Høyheimsvik. Om 22:30 gaan we slapen.
Dag 14 (6 juli): Sjodalen
Om 4:30 wordt ik gewekt door een alarmerende kramsvogel. Het zijn er twee. Een bonte kraai vliegt langs. Later volgen fitis en kleine barmsijs. De laatste zit vlakbij het huisje en is dus goed te zien. Daarna wordt het weer rustig en ik ga weer slapen. Om 9 uur is iedereen wakker. We gaan ontbijten. Om 11 uur douchen en afwassen. Het weer is weer zonnig met af en toe wolken. Het ziet er goed uit. De Tsjechen, Nederlanders en mensen met de Amerikaanse slee zijn inmiddels vertrokken. We hebben het park dus voor ons zelf. Om 11:45 hoor ik de kramsvogel weer en ga er met mijn camera op af. Ik hoor fitis, barmsijsjes en matkop.
Om 12 uur gaan we de rømmegrøt met boter proberen. Na twee happen hebben we het wel gezien en gooien we het weg. Misschien moet er een en ander aan toegevoegd worden, want er zit weinig smaak aan. Het smaakt een beetje vanille-achtig. Niet naar rijst dus, zoals verwacht. Om 13 uur gaan we naar Lemonsjoen. Het meer met het helderste water van Noorwegen. We zien hier kleine visjes in het water. Ik ga met de voeten het water in. Nu wat veiliger op kiezelstenen (en op slippers). Het water is hier erg koel, een stuk koeler dan in de fjord eerder. Ik stap het water weer uit en na het drogen van de voeten, gaan we door naar Otta. Onderweg zien we nog een staafkerk. Hier is tevens een begrafenis. Otta is een vreemde stad. Doet een beetje ‘aso’ aan. We drinken cappuccino, die weer goed smaakt en gaan snel weer verder. Via Sjoa en Heimdal rijden we weer terug. De terugreis blijkt een stuk sneller te gaan. We kopen nog wat snoepjes en drinken.
Vogels deel 1:
– fitis
– ekster
– huismus
– witte kwikstaart
– gierzwaluw
Prei gegeten met wortelen, aardappels, gehakt en champignons. Weer prima. Ik ga nog even naar buiten om vogels te fotograferen. De taigagaai is er weer, maar is lastig te fotograferen. Door de takken is de vogel nog wel herkenbaar.
De zon schijnt volop. Alle huisjes hebben een elektrisch fornuis. Waarbij de laatste 2 pitten hebben ipv 4. We stoppen dus zoveel mogelijk in een pan. Dus aardappels, groente in een pan. Vlees in de andere. Dit blijkt goed te werken.
Want het smaakt weer goed.
Vogels deel 2:
– taigagaai
– kramsvogel
– matkop
– witte kwikstaart
– kleine barmsijs
– fitis
Review van het Sjodalen Hyttetun:
Positief: gelegen in het bos met kortmossen, gezellig en knus huis, normale douche (dus geen cabine), sfeervolle inrichting, keuken prima, bijbel (nieuwe testament), mooi wandelgebied, elanden in de buurt,
Negatief: douche heeft geen mengkraan, keiharde waterstraal of weinig water, geen tv, veel last van muggen buiten.
Dag 15 (7 juli): Sjodalen – Oslo
Ontbijten en schoonmaken om 7 uur. Om 8 uur vertrekken we naar Oslo. De rit die over de bergen en sneeuwlandschappen gaat is weer prachtig. Net voor de mist zien we een grote kudde van 50 rendieren lopen! Prachtig om te zien. Daarna volgt regen en mist.
Voor Hønefloss zijn we gestopt bij een leuke tent met opgezette vogels en andere dieren. Ik herken: zwarte specht, beer, sperwer, auwerhoen, sneeuwhoen, hert, bever, buizerd en raaf (toch groot beest, als je hem zo ziet). We nemen hier cappuccino met een lekker wafel, met jam en yoghurt. We gaan ook nog even langs de glasfabriek, waar leuke winkels zijn. Dit is echt toeristisch opgezet. Met een paar dieren in hokken, voor de kinderen. Veel glaswerk kun je hier kopen, van hoge en minder hoge kwaliteit. Vogels van glas maken op mij de meeste indruk. Toch wat mij betreft te duur en te lastig om mee te nemen naar Nederland. Toch leuk om hier even te stoppen. Na deze fabriek in Jevnaker gaan we naar Oslo.
Maar daarvoor rijden we een klein stukje om, om vanaf de wal het eiland Utøya te zien. Waar het drama zich afspeelde op 22 juli 2011, waar Breivik 69 mensen heeft neergeschoten. Het eiland is nog moeilijk te zien door de bomen. Op een kei is een geïmproviseerde plek gemaakt ter herinnering aan dit drama. Op 22 juli is het een jaar geleden, wellicht wordt er bij stil gestaan.
Door naar Olso waar we cola gaan drinken en door rijden naar de terminal haven van Stena Line om op de boot te gaan. Uiteindelijk kunnen we om 19:45 op de boot en gaan we even wat drinken in de bar en doen we inkopen voor het eten en ontbijt voor morgenvroeg. Want dat zat niet bij de reis inbegrepen.
Dag 16 (8 juli): Frederikshavn -> Nederland.
Ontbijt op bed en om 8 uur gaan we van de boot. Na 10 uur rijden zijn we om 18:30 weer veilig thuis aangekomen.
Genoten van je reisverslag. Ik heb in 1962 reis gemaakt naar Lom en het Röldal.
Jaar later rondreis naar de Noordkaap. Met bus, trein en bus.
Drie jaar geleden met Pipap68 met boot vanuit Bergen naar Noordkaap v.v. en 2 jaar geleden met haar echtgenoot erbij naar de Lofoten.
Het is een prachtig land. Bedankt voor je foto’s.
Bedankt voor de complimenten en voor de leuke reactie.
In 1962? Dat is alweer een tijd geleden.
Hoe was de reis naar de Noordkaap? Ik hoorde van iemand die er geweest is, dat het tegenviel en niet echt de moeite waard om naar toe te reizen of heb ik het mis?
Zo’n boottocht lijkt mij ook bijzonder, trouwens.
Graag gedaan!
Dag Jos,
mooi dat je het zo leuk hebt gehad in Noorwegen. Staat ook nog op mijn verlanglijstje, maar tot op heden schrik ik een beetje terug voor de vaak langdurige regenval aldaar.
Wat je foto’s betreft: geven een goed beeld van waar je geweest bent. Die zwarte vos lijkt me heel bijzonder. Of is die daar heel gewoon?
Die confrontatie met Utøya was nogal schokkend neem ik aan?
Overigens zou je de U.I. van je foto’s niet wat kunnen verbeteren? Nu met je steeds elek foto apart oproepen en weer uitloggen. Kan dat niet vloeiender?
Mvg Sjef (van de ng Vogels/Vogelaar)
Hallo Sjef,
Bedankt voor je reactie! Langdurige regenval valt erg mee. Je kunt geluk hebben of niet.
In 2009 hadden we, voor zover ik mij herinner, beter weer dan dit jaar. Nu was het heel wisselvallig.
’s Morgens bewolkt en regen en aan het eind van de dag prachtig met zon. Het maakt overigens wel een
heel verschil met een blauwe hemel, zoals je misschien aan de foto’s kunt zien.
Ik weet niet hoe bijzonder die zwarte vos is, maar ik vond het prachtig en zo onverwacht!
De confrontatie met Utøya heb ik, om eerlijk te zijn, zelf opgezocht. Dus zo schokkend was het niet, voor mij. Want je stelt je
er op in. Als je het niet weet, rijdt je er zo aan voorbij. Wel indrukwekkend, omdat je weet wat er gebeurd is.
Ik herkende stukken van het eiland, van foto’s uit de krant/internet.
Wat bedoel je met U.I.? Elke foto apart oproepen en uitloggen? Ik herken dit niet.
Kun je aangeven wat je precies bedoelt?
mvg, Jos
Mooie foto’s Jos,
Het is nu laat op de avond, dus goed lezen doe ik even een andere keer. Maar de eerste blik ziet het er mooi uit. Noorwegen is zo mooi dat foto’s eigenlijk niet kunnen mislukken.
Groeten,
Klaas Jan
Hoi Klaas-Jan,
Dank voor je complimenten!
Kijk maar rustig rond, als je zin hebt!
mvg, Jos