De toekomst van het Noordlaarderbos en Vijftig Bunder
Door: Roel Douwes
Natuurmonumenten werkt samen met omwonenden en betrokkenen aan een visie op de toekomst van het Noordlaarderbos en Vijftig Bunder. Uit de eerste bijeenkomsten die boswachter Jacob de Bruin en zijn collega’s hielden blijkt een hoge waardering voor de natuur en de historie van beide natuurgebieden. De meeste mensen zien het bos en de heide als onderdeel van het landschap in zijn geheel. Een visie hoort wat hen betreft over het geheel te gaan, dus inclusief de kleinschalige weilandjes, de es en de Drentse Aa, zonder dat Natuurmonumenten daarvan de beheerder is.
Genieten
Boswachter De Bruin kreeg enthousiaste reacties over het Noordlaarderbos. De houtkap en het laten liggen van dood hout heeft een gevarieerder bos opgeleverd. Mensen genieten van de besloten vennen, de aanwezigheid van de dassen en de aanwezige cultuurhistorie zoals de grafheuvels en karrensporen. De overgang van het bos naar het beekdal zou geleidelijker mogen zijn. In de ogen van sommige mensen zou het mooi zijn als op de es agrarisch natuurbeheer zou plaats vinden, passend bij het historische karakter.
Heet hangijzer
Het recreatief gebruik is duidelijk een heet hangijzer. De mensen waarderen de toegankelijkheid. Wel vindt een groot deel van de mensen dat het niet drukker moet worden. Sommigen zien zelfs graag meer rust in het bos, door bijvoorbeeld het autoverkeer op de zandwegen te verminderen en crossmotoren te weren. Anderen pleiten juist voor meer ruimte voor de hond, ruiters of de mountainbike.
Klankbordgroep
Om de visie nader uit te werken nodigde Natuurmonumenten mensen uit voor een klankbordgroep. Zo ontstond een groep met elf mensen uit de streek. De klankbordgroep sprak in twee bijeenkomsten over de waarden en wensen ten aanzien van het Noordlaarderbos en Vijftig Bunder.
Landschap als geheel
De klankbordgroep hecht veel waarde aan het behoud en de ontwikkeling van het landschap en de omgeving. Tegelijkertijd beseft de klankbordgroep dat de zeggenschap van Natuurmonumenten ophoudt bij het bos en de heide. Hier ligt een uitdaging: in hoeverre willen de verschillende grondeigenaren en gebruikers samen werken aan een mooier landschap? Welke rol zou Natuurmonumenten hierin kunnen spelen? Maar ook: zijn er betrokken omwonenden die de handschoen op willen pakken? Het is overduidelijk een complex onderwerp, waarover nog verder moet worden gesproken.
Beleven en rust
Een ander onderwerp waar de klankbordgroep over sprak is de beleefbaarheid en de bewustwording. Daarbij denken de leden van de groep nadrukkelijk ook aan de jeugd. Hoe kan de beleefbaarheid van het gebied worden vergroot, zonder afbreuk te doen aan de rust voor dieren en voor hen die daarvan genieten? Ook hier geldt weer: wat kan Natuurmonumenten doen en welke rol ligt weggelegd voor de omgeving? De klankbordgroep heeft concrete ideeën, hoewel de meningen over sommige voorstellen verdeeld zijn. Zo wordt gedacht aan het autoluw maken van de Westertseweg en een parkeerplaats aan de Tolhuisweg. De sporen uit het verleden bieden een fantastische kans voor natuurbeleving. Sommige leden van de klankbordgroep bieden zich aan als vrijwilliger voor het begeleiden van excursies. Er wordt ook veel gesport in het gebied.
Vervolg
In juni gaat de klankbordgroep op verschillende plekken in het Noordlaarderbos, de Vijftig Bunder en het omringende landschap kijken om ter plaatse na te denken en te discussiëren over de visie. Mochten andere mensen ideeen hebben of alsnog mee willen denken dan kunnen ze contact opnemen met Roel Douwes van Natuurmonumenten (r.douwes@natuurmonumenten.nl). Na de zomer verwacht Natuurmonumenten een concept-visie te kunnen presenteren aan geïnteresseerde streekbewoners.
Bron: noordlaren.eu