2001 Excursie Texel
Datum: 28 – 30 september 2001

Avifauna Groningen in actie bij de Slufter.
In het weekend van 28 t/m 30 september 2001 heeft ondergetekende het eiland Texel onveilig gemaakt samen met nog 17 andere leden van de Avifauna Groningen. Het was een geslaagd weekend, wat vooral te danken was aan het prachtige weer. Weinig wind en perioden met zon.
Vrijdag vertrokken we om 7 uur vanaf het Overwinningsplein. De rit ging vlot en we hadden tijd genoeg om de boot te halen. Bij aankomst maakten we al snel kennis met het typische Texelse landschap met zijn vele schapen en halve schuurtjes. Om half 12 kwamen we aan bij onze verblijfplaats. Een kampeerboerderij de vroeger dienst deed als onderkomen voor de reddingsbrigade.
Snel gingen we fietsen huren en inkopen doen om vervolgens het eiland te verkennen. De eerste rit ging van de Slufter naar het oosten en weer terug in het midden van Texel. Dit leverde gelijk al de meeste soorten op. Zoals een jagende boomvalk, blauwe kiekendief, bruine kiekendief en vele steltlopers. We merkten gelijk al dat Texel veel te bieden heeft voor de gemiddelde vogelaar. ‘S avonds was het tijd voor de inwendige mens. Om onze honger te stillen gingen we foerageren bij de plaatselijke pizzeria. We werden bediend door een ober die wel wat weg had van Manuel van Fawlty Towers. Het duurde wel even, maar de pizza’s smaakten goed, het toetje was wat minder, maar daar neemt een hongerige vogelaar al snel genoegen mee.
Zaterdag stond iedereen weer vroeg op. De meeste mensen werden gewekt door mijn horloge, waarvan het alarm nog op 6 uur stond. Iedereen dacht dat het al 7 uur was en zodoende was iedereen al vroeg klaar om te vertrekken. In plaats van half 9 zoals afgesproken, stond iedereen al om half 8 klaar. Dus een goede tip voor mensen die vroeg willen vertrekken, zet je horloge een uurtje vroeger. Ik was nog vrij moe, omdat ik maar weinig geslapen had, vanwege mijn buurman die nogal snurkte (nee, ik noem geen namen).

Ons tijdelijke onderkomen.
Deze 2e dag ging de rit wederom naar de Slufter. Hier zagen we niet veel bijzonders, zodat we snel door fietsten in de richting van de vuurtoren. Hier zagen we al snel wat DBA-ers lopen, die vanaf zaterdag een hele week op het eiland verbleven.
Op een bord bij het restaurant vlakbij de vuurtoren stond te lezen dat een roze spreeuw, een dwerggors, een smelleken, draaihals en een bladkoning waren waargenomen op het eiland. Alleen voor de roze spreeuw ondernamen we een poging om aan het eind van de dag nog even met de auto naar de Mokbaai te scheuren. Helaas troffen we de vogel daar niet aan, maar wel leverde de rit een kleine zilverreiger op. Die hadden we nog niet op onze soortenlijst. Ook waren er in de bosjes veel kepen te zien.
Bij de tuintjes in het noorden van Texel zagen we een nieuw fenomeen, namelijk DBA-zaad. Nu weten we dus hoe ze aan die indrukwekkende lijsten komen, door de vogels te lokken. Op onze eerlijke manier, met de fiets het eiland verkennen, zonder lokvoer, zagen we ook leuke soorten. Hoogtepunten van deze dag waren een vuurgoudhaantje (bij het DBA-zaad), een grauwe franjepoot en een kleine jager. Allemaal op de noordelijke helft van het eiland.
Op de 3e dag fietsen van het westen naar het zuiden. Om nauwkeuriger te zijn van de Westerslag (wat een beste plek is voor zeetrek, vooral bij storm) naar de Mokbaai. Bij de Westerslag, zagen we niet meer dan een aantal grote sterns, zwarte zee-eenden en een paar Jan van Genten. Bij de Mokbaai was heel wat meer te zien, dankzij de zon hadden we prima zicht op de aanwezige vogels. De kleine zilverreiger liet zich ook weer zien. Goudplevieren en wulpen waren in grote getale aanwezig. Een roerdomp, een pijlstaart en een middelste zaagbek waren hier ook te bewonderen. Kortom te veel om op te noemen. De plek moet je in ieder geval niet overslaan bij een bezoek aan dit eiland. Om 4 uur ging iedereen weer voldaan met de veerboot huiswaarts.
Al met al, kwamen we uit op zo’n 120 verschillende soorten, zie: complete soortenlijst.
Van andere vogelaars had ik gehoord, dat Texel een zeer geschikte plaats is tijdens de vogeltrek, dat kan ik zeker bevestigen. Een telescoop mee nemen is dan ook erg aan te raden. Vooral bij de Mokbaai en de Slufter.

Kijken naar DBA-zaad.