Vogelvoertest 2019
Doe mee met de vogelvoertest 2019!
Wanneer?
Van 17 t/m 31 december.
Waarom?
Net als in de opvolgende jaren 2010, 2011 en 2012 ben ik weer gestart om een vogelvoer test te organiseren. Klik op deze jaartallen om de test in die jaren te bekijken.
De bedoeling van deze test is te kijken op welk voer de vogels op af komen. Tevens om van elkaar te leren en tips uit te wisselen. Om te weten te komen wat het voordeligste voer is en wat de meeste vogels aantrekt of bepaalde soorten.
Wil je ook mee doen? Stuur dan het volgende op:
- wat voor voer gebruik je?
- welke vogels komen hierop af?
- wat is de prijs, de hoeveelheid van het voer.
- waaruit bestaat het voer?
- eventuele opmerkingen/tips die je verder nog kwijt wilt.
- naam en email adres
- eventueel met foto’s.
Hoe meer mensen er mee doen, des te leuker het wordt!
Stuur je reactie naar: vogelvoertest@noordlaarderbos.nl
Eigen ervaringen
Mijn eigen ervaringen zal ik de komende dagen posten op deze website.
Reactie van Monique:
Ik gebruik verschillende soorten voer waarvan ik nu zo even de samenstelling niet weet. Maar had laatst iets opvallends dus ik dacht dat is wellicht het melden waard.
Ik had een halve appel op het aanrecht liggen en vergeten. Na 2 dagen in stukken gesneden en op de voedertafel gelegd. Al snel leek het of ik aan de haven zat, de tuin vol met wilde meeuwen. Normaal heb ik nooit meeuwen in de tuin. Ze zijn hier wel in de buurt want ik woon aan het Noordhollands Kanaal.
De appelstukjes in het voerhuisje gelegd waar de meeuwen ze niet zien. Toen aten alleen de Kouwen ervan en bleven de meeuwen weg.
Reactie van Peter de Knijff:
Voer al meer dan 10 jaar alleen met gebroken zonnebloempitten (Vivara). Zowel als strooi en in feeders. Wordt door echt alles gegeten, ook Roodborst (vaak als eerste op de feeders zodra ik ze eind oktober ophang).
Ideaal, geen hindergroen in het voorjaar, wel nog wat velletjes maar die veeg je weg als het droog is. Strooi vooral voor Merel en vinken etc, maar vink, keep en putter zitten ook graag op de feeders.
Reactie van Jeroen Vinke:
Wij hebben vogelpindakaas van de vogelbescherming waarvan alle drie de smaken (naturel, bosvruchten en meelwormen, geloof ik) het goed doen bij kool, pimpel en grote bonte specht. Het strooivoer weet ik niet zo goed, want in no-time wordt dat opgegeten door een elftal stadsduiven.
Ik was wat huiverig voor die bosvruchten, maar die ging ook op. De snelheid waarop heb ik niet zo bewust meegekregen.

Reactie van Michèl Gieskens:
Vetblok met insecten erdoor deed het bij mij ook altijd erg goed bij de Roodborst. Of die insecten werkelijk enige toegevoegde waarde hadden weet ik niet, want het vet werd net zo hard opgegeten.

Reactie van Olivier Olyslaegers:
Ik koop twee soorten “strooivoer”, zwarte zonnebloempitten en pinda’s. Die zonnebloempotten moet ik elke twee dagen bijvullen en dat is zo’n doorzichtige feeder van ongeveer 40 cm. Die pinda’s doe ik in een feeder met een gaas. En strooivoer op de grond of op een voederplank.
Het kostte mij dat de laatste keer 38 euro voor 55 kg voeder: 25 + 20 kg strooivoer en 10 kg zwarte zonnebloempitten. Naar mijn gevoel echt kwaliteitsvoer.
De soorten die ik hiermee lok:
- Huismus (er zit een kolonie van 55 mussen in mijn tuin)
- Heggenmus (2)
- Roodborst (1 à 2)
- Vink (niet meer dan 10)
- Groenling (3)
- Pimpelmees (Elk jaar een nest)
- Koolmees (tot 5, ook een nest af en toe)
- Merel
- Houtduif
- Turkse Tortel
- Gaai
- Ekster
- Kauw
Je moet natuurlijk wat geluk hebben met die mussen. Om te tellen geef ik de kippen eten en wacht dan even. Dan komen de mussen op dat eten af en nader ik heel langzaam zodat ze in kleine groepen opvliegen.
Reactie van Jan Hendriks (ZH):
Mijn resultaten staan al als eerste reactie op je onderzoek in 2012 op je site vermeld. Zie: vogelvoer test 2012
Alle soorten vogels zijn er dol op en vreten je in de kortste keren straatarm want het is nogal prijzig. Overigens ben ik gestopt met het bijvoeren want op een gegeven moment kwam er iedere dag een sperwer langs die de ene keer een sijsje greep, dan weer een putter of groenling. Ik kon het niet meer aanzien:

(c) Jan Hendriks
Reactie van Paul Veenvliet (Slovenië):
Ik heb een bakje gestreepte zonnepitten op de vensterbank staan. Hier komen op af:
koolmees (enkele tientallen)
zwarte mees (5-10)
matkop (5-10)
pimpelmees (5-10)
groenling (bij vlagen, dan enkele tientallen)
sijs (5-10)
putter (10-20)
huismus (10-20, bij vlagen)
Af en toe gooi ik een handje gestreepte zonnepitten op de grond en dan heb ik:
vink (enkele tientallen)
keep (enkele)
groenling (tot enkele tientallen)
En ik prik wel eens een appeltje op een tak waarop komen:
gaai (enkele)
kramsvogel (enkele; is overigens een broedvogel hier)
En ik heb een vijvertje. Dat is leuk voor al deze soorten en door het jaar heen ook voor kruisbekken. (In de zomer komen daar ook andere soorten op af, o.a. draaihals, grauwe klauwier, grote lijster)
Broedvogels die het huis leuk vinden en die ik niet voer zijn:
zwarte roodstaart (1-2 nesten)
huiszwaluw (3 nesten)
Vanuit de tuin hoor ik de volgende soorten (komen normaal niet de tuin in)
bosuil (paartje)
oeraluil (paartje)
ruigpootuil (niet ieder jaar)
buizerd
raaf (paartje of paartje met jongen)
notenkraker (enkelingen, vooral in september)
Reactie van Jeroen (Lowieke):
Heb ooit eens een zak zonnebloempitten bji de bouwmarkt (Hornbach) gekocht. De kiloprijs was nog niet de helft van het voer dat ik normaal bij Vivara koop. De vogels aten het niet, weggegooid geld dus.

(c) Hornbach
Reactie van Sjef Leermakers:
Ik voer nog steeds voornamelijk met gepelde zonnebloempitten en met succes, zoals je hier kunt zien:
Overigens zijn bij me de mezen (pimpel- en kool-) ook gek op die gepelde pitten. Die pikken zo’n korreltje uit de silo en vliegen snel naar een hoge boom alwaar ze op hun gemak de buit soldaat maken. Ze klemmen het korreltje tussen een hun tenen en hakken er lustig op los.
Putters doen het heel anders: die gaan rustig op de silo of de rand van het bakje zitten kanen. Ze pellen het vliesje eraf en daarna knabbelen ze de pit in stukjes. Hierbij wordt er enorm veel gemorst. Dat valt op de grond en daar zijn dan de vinken en heggenmussen weer blij mee.
Ook strooi ik geregeld gemengd zaad op de grond, maar meestal is dat in een paar minuten weer weg door tortels, kauwen en eksters. Dat zijn net stofzuigers. Onder de tuintafel strooi ik wat krenten en rozijnen voor de wintermerels.
Tot slot heb ik hier boven de deur ook een hele grote druivenstruik met drie ranken die elk jaar rijke vrucht dragen. Tot voor enkele jaren viel er dan in september op zeker moment een grote groep spreeuwen op aan en waren binnen enkele minuten alle druiven op. Maar sinds een jaar of drie vrijwel geen spreeuw meer te zien. Nu pluk ik de druiven zelf maar en maak er gelei van (speciaal recept…heerlijk!)
Huismussen zie ik hier sowieso nooit. Sijsjes en groenlingen zie ik ook niet meer, vroeger elke winter.
Reactie van Roely:
Hier zijn een paar soorten vogels (mezen, vinken, groenlingen) ook erg
dol op gepelde zonnebloempitten. De ongepelde waren ook wel favoriet,
maar vormden een smerig tapijt in de tuin, wat bij mij dan weer niet
favoriet was.
De vetbollen die ik ophang in een soort korf worden gegeten door de grotere vogels die niet bij de pitten kunnen komen: duiven, merels, halsbandparkieten. Op het balkon eronder vind ik de schilletjes van de zwarte zonnebloempitten, van de halsbandjes?
Blijven over de vogels die geen pitten eten: roodborst, winterkoning: allebei deze winter (nouja) aanwezig hier achter, wat behoorlijk zeldzaam is.