2007 Schiermonnikoog
Datum: 17-19 oktober 2007

(c) 2007 Eiders op trek langs de Schiermonnikoogse kust.
Verslag
Vanaf 2004 ga ik elk jaar met een aantal vogelaars naar Schiermonnikoog, het begint al op een traditie te lijken. Zie ook de verslagen van de voorgaande jaren. In 2006 kon ik helaas niet mee. Op een of andere manier was 2006 het jaar met de minste waargenomen soorten. Hoe zou dat nu komen?
Dag 1: Dit jaar bestond de groep vogelaars uit 7 man, dat waren Eelke en Dick Schoppers, Jos Bredek, Jos Ruiter, Peter de Vrieze, Haye de Jong en Jos de Vries. Op de boot hadden we de eerste soort, geen vogel, maar deze soort viel onder de bekende nederlanders. Dit keer was het Henk van Dorp. Jawel..van Nova of was het Barend en Van Dorp? U mag het zeggen. In voorgaande jaren liepen we Diewertje Blok en tot twee keer toe Paul Rosenmöller tegen het lijf. Figuurlijk dan.
Onderweg zagen we door het slechte weer weinig vogels. Bij aankomst was mijn eerste soort de bergeend. Integenstelling tot andere jaren hadden we het nu niet getroffen met het weer. Vooral woensdag 17 oktober was het belabberd weer. Maar we lieten ons niet kisten en gingen voorzichtig het dorp verkennen. Naast de bekende soorten zagen we een krooneend tussen de kippen. Niet echt puur natuur dus, deze soort telde dus niet mee voor onze lijst.Nog wel even een foto gemaakt.

(c) 2007 Krooneend.
De regen minderde iets en we stapte op de fiets richting de Westerplas. Bij deze plas scheerde iets blauws over het water. IJsvogel dus! Altijd mooi om te zien. De vogel bleef nog even zitten op een takje. Die hadden we nog niet eerder waargenomen op het eiland. Eelke keek naar de lucht en voorspelde dat het over een half uur droog zou zijn. Hij durfde er geen pizza over te verwedden. Dat had hij beter wel kunnen doen, want ik moest hem later gelijk geven. Iets was ik met hoge uitzondering doe. Bij de Westerplas hadden we ook nog een grote zilverreiger, ook bijzonder voor Schiermonnikoog. Aan het eind van de dag bezochten we de pizzeria en lieten we het ons goed smaken.

(c) 2007 Vaalstormvogeltje
Dag 2: Om 7 uur ging de wekker. Eelke sliep het langste uit, maar was na het ontbijt als eerste weg. Op de Marlijn, voor de zeetrek. De zeetrek was erg goed, dankzij een stevige noordwesten wind. Veel Jan-van-Gentjes vlogen langs de kust. Ik scoorde nieuwe soorten, zoals vaal stormvogeltje en een grote jager. De middelste jager had ik gemist en ook de velduil! De velduil had ik gemist omdat ik onder andere een verrekijkerstok ging halen. Nooit meer doen dus. De grauwe pijlstormvogel was voor mij ook een nieuwe soort.

(c) 2007 Vaalstormvogeltje, dezelfde vogel als hierboven.
Na de zeetrek gingen we naar de Kobbeduinen. Onderweg werden we wederom geplaagd door de regen. Bij de Kobbeduinen zagen we kleine zilverreiger, havik, blauwe kiekendief en een groenpootruiter. Onderweg hoorden we een baardmannetje. De roodborsttapuit van vorige jaren liet zich niet zien of horen. Deze dag eindigde bij de snackbar.

(c) 2007 Kauw met klokhuis van Jos Bredek.
Dag 3: met volle moed gingen weer naar de Marlijn voor de zeetrek. Eelke en ondergetekende fietste samen met Edwin de Weerd en zijn makkers naar het strand. Hun plek was dichter aan zee, bij het half afgebroken plateau. Vlakbij de zee, de ideale plaats voor de zeetrek. Al snel trok een vaal stormvogeltje voorbij. Even later gevolgd door een rosse franjepoot. Mooi om te zien waren de grote groepen rotganzen en eiders die in iets mindere mate langs vlogen. De zeetrek was nu beduidend minder.Gelukkig kwam de middelste jager nu ook langs, zodat ik weer een nieuwe soort had.
Het werd weer eens tijd om op de fiets te stappen. Eelke bleef achter bij Edwin om de zeetrek te blijven volgen. Beide heren scoorden nog een vorkstaartmeeuw. Wij maakten ons op voor de zoektocht naar de bladkoning. Een pallas boszanger behoorde ook nog tot de mogelijkheden. Dat viel niet mee. Het halve eiland werd afgezocht en allerlei geluiden kwamen uit de bosjes maar niets dat leek op een blako of pabo. Dick Schoppers had overigens op dag 2 nog wel een bladkoning gehoord. Hij spitste op de 3e dag ook weer de oren, maar het kan niet elke dag feest zijn. Ik hoorde nog wel iets dat op een pallas leek en ook het geluid klopte met het geluid wat op mijn pocket pc staat. Deze pocket pc gebruik ik tevens als mp3-speler. Maar om zeker van mijn zaak te zijn wil ik het ook zien. We hielden het op vogel-spec.
Gaande weg de middag sloeg de vermoeidheid toe. Eerst maar eens zorgen voor de inwendige mens. In een eettentje werden soorten van een heel andere categorie gespot, cappuccino, pannenkoek spek en een stokbroodje kroket. Ook een mosterdsoep werd verorberd.

(c) 2007 Rotganzen op trek
Met volle maag ging de rit door naar de Westerplas waar Dick zich al bevond, hij ging niet eten. Onderweg hebben we de ganzen nog even gecontroleerd of er ook iets bijzonders tussen zat. Iets wat we nog niet gezien hadden. Nee dus. Bij de Westerplas deden we een laatste poging om de bladkoning waar te nemen. Vooral Dick spitste de oren. Een baardman liet zich mooi zien en nog enkele pijlstaarten, verder was het erg rustig. Bij de kust hadden de meeste het wel gehad en wilden weer terug naar het dorp. Alleen de echte diehards gingen nog door.

Dick Schoppers, Jos Bredek, Peter de Vrieze, Eelke Schoppers en Jos Ruiter
Bij het dorp werden de fietsen weer ingeleverd en de spullen ingepakt. Weer terug met de bus naar de boot. In de buurt van Hotel van der Werf was het weer raak. Hier werd weer een BN-er gespot. Nu was het Bert Visser.Op de boot keken we terug op een geslaagde week. Iedereen bedankt. Vooral Jos Bredek voor het regelen en de onderstaande lijst.
Soortenoverzicht
Schiermonnikoog soortenoverzicht van 2004 t/m 2007
met dank aan Jos Bredek voor deze lijst.