2003 Lauwersmeer
Excursie Lauwersmeer 2003:
Keep bij de Camping Lauwersoog
Vanwege het succes van vorig jaar en omdat weinig gebieden in Nederland zich lenen voor deze excursies, ging de vijfde excursie van de internet nieuwsgroep nl.vogels.vogelaar weer naar het Lauwersmeer. Nu een maand later, zodat we kans hadden om andere soorten te zien. De organisatie lag nu ook weer in mijn handen (Jos dus).

André en Johan in actie
In eerste instantie was er veel belangstelling voor de excursie en had ik al snel 20 deelnemers op de lijst staan. Door diverse redenen, waaronder het weer (er was erg slecht weer voorspeld, hagel en veel regen) kwam het uiteindelijke aantal deelnemers op 8 te staan. Een mooie kleine groep die verdeeld werd over twee auto’s, zodat we toch nog een wedstrijd van konden maken welke auto de meeste soorten had. Hieronder volgt binnenkort het verslag van de dag.
Verslag
Verslag van Berend Veenstra
4 oktober 2003: Bijzondere en zeer bijzondere vogelsoorten
Regen, hagel en storm zo luiden de berichten voor zaterdag 4 oktober. Gegeven dit feit besloten enkele deelnemers toch maar thuis te blijven. Spijt zullen ze later toch gehad hebben. Om 8:30 werd begonnen met de excursie bij het bij vogelaars bekende restaurette ” Schierzicht “. Ondanks de vele aanmeldingen bleven er tenslotte 8 enthousiaste deelnemers over. Deze werden verdeeld over 2 auto’s (auto 1 Theo, Jolanda, Jos en Berend, auto 2 Hes, Machteld, André en Johan) en gingen gezamenlijk op pad. Aan de hand van de waarnemingen van de afgelopen week in het lauwersmeer werd de route bepaald.

Berend, Jos, Machteld, André en Johan in actie.
Als eerste werd de haven van lauwersmeer bezocht. Hier moest zich een juveniele roze spreeuw ophouden. Deze was echter niet te vinden. Er werd wel een nieuwe soort voor Nederland ontdekt nl. de knater of freu. Volgens de meesten van de groep waren het fraters (Jos: achteraf bleek dat Theo toch gelijk had). Theo echter hield het echter kneuen (geen gele snavel). Tevens werd er boven het zeewater een grote stern waargenomen (zowaar voor mij een nieuwe soort). Verder waren in de haven o.a. aanwezig: steenloper, tureluur, eidereend, groenpootruiter en diverse meeuwensoorten.

Aan optiek was geen gebrek.
Onze volgende bestemming was de kustweg in de hoop hier de roze spreeuw terug te vinden. Ondanks de aanwezigheid van veel spreeuwen werd de gewilde roze spreeuw niet gevonden. Het bezoek aan de kustweg leverde echter wel een sperwer op. Daarna verplaatsen we ons naar de jachthaven. Zelfs voor de ervaren lauwersmeergangers een nieuwe locatie. Op het water werden diverse eendensoorten(pijlstaart, wintertaling, smient, tafeleend etc.) ontdekt en in de bosjes was de zangvogeltrek duidelijk waarneembaar (staartmees, koolmees, pimpelmees, heggemus en goudhaantjes).
Ons volgende doel was het “Jaap Deensgat” onderweg werd nog even gestopt bij “Vlinderbalg” en werden diverse ganzensoorten gespot (grauwe gans, brandgans en grote canadese gans). Tevens werd er een witte stok gezien wat later een grote zilverreiger bleek te zijn. Bij het Jaap Deensgat waren naast de vele eendensoorten ook enkele soorten steltlopers te vinden (bonte strandloper, bontbekplevier en watersnippen). Een bruine kiekendief werd gespot. Het was echter een van de weinige roofvogels die werd gezien tijdens de excursie. Berend zag bij het roodkeelplasje nog een baardman (vrouw).

Vervolgens werd koers gezet naar restaurette Schierzicht om ons te voorzien van enkele versnaperingen. Voor aankomst werd eerst het vakantiedorp Robbenoort bezocht. Hier zagen we de zeldzame mus en merel. Helaas geen pestvogel en ijsvogel, die hier ook regelmatig worden gezien. Ook werden de bosjes bij het voormalige gebouw expozee bezocht. Hier moesten zich 3 bladkoninkjes bevinden. Bij navraag aan andere aanwezige vogelaars bleken ze op dat moment nog niet gezien te zijn, zodat we besloten toch eerst maar wat te eten. Hier kregen we te horen dat Hes vandaag zijn verjaardag vierde (gefeliciteerd). Helaas bleek er in Lauwersoog geen pinapparaat te staan, zodat ons verjaardagsdrankje op zich moest laten wachten.
Na een pauze van ongeveer een uur werd besloten op zoek te gaan naar de bladkoninkjes bij het gebouw de expozee. Tijdens het zoeken werden er diverse waarnemingen gedaan. Vinken, kepen en kneuen werden er gezien en goudhaantjes gehoord. Iedereen was druk bezig deze vogeltjes in de kijker te krijgen, toen Theo riep “bladkoning”. Hij bleek in de bosjes goed waarneembaar, zijn oogstreep en vleugelstreep waren goed te zien. Tevens was zijn hoge geluid duidelijk hoorbaar, het geluid moest lijken op dat van een hazelhoen wat weer leek op het geluid van een goudhaan of vuurgoudhaan. Snapt u het nog? Enkele deelnemers hebben zelfs nog een kleine bonte specht gezien. Zo zie je maar weer dat je tijdens een excursie ook bijzondere waarnemingen kunt doen.

Wat is dat voor een rare vogel?
Als laatste werd de Ezumakeeg bezocht. Echter er moest eerst nog een pinapparaat worden gezocht. Deze werd gevonden in Anjum een mooi Fries pittoresk dorpje en veel bekender dan Kampen (sorry Johan). Aangekomen bij Ezumakeeg werd eerst het zuidelijk deel bezocht, hier bleek echter bijna geen water te staan en zodoende waren er weinig vogels te bekennen. Er werd wel gebouwd aan een nieuwe schuilhut (de vorige is een tijd geleden afgebrand). In het noordelijke deel stond wel wat water, maar wat opviel was dat er bijna geen steltloper was te bekennen. Ook de beloofde zeearend was nergens te zien. Hoe zit dit nou Jos? Toch werden er wel enkele leuke soorten waargenomen zoals de rosse grutto, baardman en de grote zilverreiger.
Na het bezoek aan de keeg werd de terugreis naar restaurette Schierzicht aangevangen. Hier genoten wij van de traktatie van de jarige Hes. Er werd wat nagekletst over de avonturen van deze dag en tevens werden er plannen gesmeed voor de volgende excursie. Met 75 gespotte soorten kunnen we van een geslaagde excursie spreken en onze dank gaat dan ook uit naar de organisator Jos. Jos al met al een geslaagde dag, die voor mij 2 nieuwe soorten heeft opgeleverd.

Jolanda in actie. Machteld, Theo en Berend kijken toe. Hier werd ook de bladkoning waargenomen.