2004 Portugal – Algarve
Datum: 13-20 augustus 2004 Plaats: Algarve

Turkse tortel
Verslag
Het doel van mijn vakantie was niet in de eerste plaats vogels kijken, maar genieten van het warme weer en het strand. Natuurlijk gaat een vogelaar dan ook even kijken wat er zoal aan vogels te zien is in Portugal. Van andere vogelaars had ik gehoord dat het toeristische Algarve niet de beste plaats is om te vogelen. Daardoor waren mijn verwachtingen niet al te hoog.

Wielewaal in Portugal
Vrijdag 13 augustus:
Om ongeveer 20 uur kwamen we aan in ons appartement. Het hotel lag ten westen van de plaats Albufeira. In de buurt van het strand Praia da Galé. Onderweg van Faro naar Albufeira telde ik slechts 10 vogels, waarvan ik alleen de turkse tortel herkende. Zo te zien waren de turkse tortels de meest voorkomende vogels in de Algarve. In de ochtend zag je vaak kleine zilverreigers en koereigers overvliegen. Natuurlijk waren er ook huismussen, die je bijna overal tegenkomt. Ik had nog gehoopt op een spaanse mus, maar die kon ik helaas niet ontdekken.

Koereigers op de droge vlakte in Portugal
De eerste avond in ons appartement leek meteen al veelbelovend. Vanaf het balkon hadden we uitzicht op een bouwplaats, golfterrein en een droge vlakte. Ook was een stukje strand te zien en plaatsen ten westen van Praia de Galé. Hier zagen we de eerste kleine zilverreigers overvliegen. Herkenbaar aan de gele voeten. Ook zag ik andere witte reigers vliegen die later koereigers bleken te zijn. Een verdieping boven het appartement lag het dakterras waar het uitzicht zelfs nog beter was, dan vanaf ons balkon.
Op de bouwplaats (met elf kranen!) werd gewerkt van zeven uur ’s morgens tot ongeveer zeven uur ’s avonds. Wat de waarnemingen en foto’s niet ten goede kwam. De vogels waren daardoor erg onrustig en moeilijk op foto te zetten. lleen zondag was het rustig op de bouwplaats, maar zelfs toen zagen we nog enkele bouwvakkers timmeren. Vanaf het dak waren putters te zien en hoorden we de bekende dudeljoo-geluiden van de wielewalen. Tevens zagen we een rietzanger en een merel.
Zaterdag 14 augustus:
Ik ging vroeg opstaan om vanaf het balkon vogels te spotten en zag zo’n beetje dezelfde soorten als de vorige dag. Bij de golfbaan zat een groepje meerkoeten en op de droge grond liepen kuifleeuweriken. Grappig om ze te zien rennen over de droge grond. Ze lieten zich niet wegjagen door de werkers. Tijdens een autorit meende ik ook in een flits steltkluten te zien bij de golfbaan.

Rietzanger
Zondag 15 augustus:
Eindelijk rust op de bouwplaats en dit kwam de waarnemingen ten goede. Ik stond vroeg op en keek op het balkon. Ik zag al vrij snel een hop vliegen in de richting van de zee. Dit is voor mijn een nieuwe soort en ik was dus erg blij om deze vogel een keer te zien. Op dezelfde dag zag ik ook een groep vogels naderen, die ik herkende als europese flamingo’s. Naar mijn schatting waren het een stuk of 50, ze landen na een paar minuten achter de golfbaan, waar ik ze niet meer kon zien.
maandag 16 augustus:
’s Morgens zag ik een klapekster op een lantaarnpaal en overvliegende ooievaar. Tussen de overvliegende zilverreigers, ontdekte ik een grote zilverreiger met zijn lange zwarte poten. De wielewalen waren ’s avonds ook weer te horen. In het struikje waar de rietzanger zich bijna elke liet zien zat nu een groepje sint-helena-fazanten. Door de bouwaktiviteiten waren deze vogels nogal onrustig en daardoor onmogelijk op foto te zetten. Wel lukte het mij om een foto te maken van de rietzanger. Een vrouwtje wielewaal liet zich ook eindelijk een keer zien en die kreeg ik ook op foto. Helaas met tegenlicht, maar toch duidelijk herkenbaar.

Het meer achter de golfbaan
Dinsdag 17 augustus:
Na een korte autorit ontdekten we de plaats waar de flamingo’s van zondag geland waren. Dit was een meer en een goede plek voor vogelaars. We keken uit op 74 flamingo’s, 10-tallen steltkluten, 1 bontbekplevier, 1 blauwe reiger, 3 grutto’s, 4 ooievaars, vele kleine zilverreigers, koereigers, meerkoeten, kokmeeuwen en waterhoentjes.



Woensdag 18 augustus:
Deze dag besloten we naar de stad Faro te gaan waar het nationaal park Rio da Formosa ligt. Dit ligt ten zuiden van Faro en is vergelijkbaar met de wadden. Ik had van een andere vogelaar al gehoord, dat dit erg toeristisch was, maar wilde toch zelf even een kijkje nemen. We maakten daarom gebruik van de speciale boottrip naar dit park. Op de boot kregen de deelnemers verrekijkers aangeboden van het merk Ansco (7×50, geen aanrader, tenzij je gek bent op hoofdpijn). Gelukkig had ik mijn eigen kijker bij me. Op de boot was ook een man die zijn eigen Swarovski EL bij zich had. Vreemd genoeg keek hij niet één keer door deze kijker. Misschien had hij de handleiding niet gelezen. Waarschijnlijk wordt deze Swarovski binnenkort aangeboden op Ebay. De boottrip was waardeloos. Tijdens de vaartocht moest je snel kijken om soorten te ontdekken. Ik had verwacht dat we te voet het eiland gingen verkennen, maar dat had ik mis. We kregen bij een bar een drankje aangeboden en gingen meteen daarna meteen weer terug naar de boot voor de terugreis. Op het eiland zaten mensen te zonnebaden en te vissen. Wel kon ik nog mooi een dwergstern zien duiken naar visjes. Soorten die we onderweg naar het eiland zagen waren: ooievaar, dwergstern, noordse stern, scholekster, blauwe reiger, kleine zilverreiger, regenwulp, huismus, lepelaar, drieteenstrandloper.
Na de boottrip gingen we nog even de stad Faro in, hier zagen twee ooievaarsnesten (zie foto’s) en een verdwaalde kauw.

Ooievaars in Faro

Ooievaars in Faro
19 & 20 augustus:
Deze dagen was er weinig bijzonders te zien in vergelijking met de vorige dagen. Wat je regelmatig zag vliegen waren groepjes koereigers en kleine zilverreigers, turkse tor tels, huismussen, gierzwaluwen, boerenzwaluwen en huiszwaluwen. Soms een kuifleeuwerik. ’s Avonds lieten de wielewalen zich regelmatig horen. Opvallende afwezigen waren de roofvogels. Ik heb met moeite een buizerd e n een onbekende valk kunnen ontdekken. Dat viel dus wel tegen.
Door de warme temperatuur was het over dag niet erg prettig om vogels te kijken, je moet namelijk uitkijken dat je niet verbrandt in de zon. Waarsc hijnlijk is het prettiger om in september te gaan vogelen in Portugal, als het wat koeler is. Maar toch ben ik tevreden. Weinig soorten (totaal 40) maar vooral door de flamingo’s en de hop (de hoogtepunten van mijn vakantie) werd het toch een geslaagde vakantie.
Soortenlijst
Algarve (vanaf het Hotel): putter, wielewaal, turkse tortel, rietzanger, groenling, kleine zilverreiger, grote zilverreiger, koereiger, huismus, merel, meerkoet, geelpootmeeuw, kuifleeuwerik, sint-helena-fazantje, flamingo, hop, ooievaar, klapekster, gierzwaluw, boerzwaluw, huiszwaluw.
Algarve (golfbaan): meerkoet, waterhoentje, dodaars, wilde eend, steltkluut, huismus, grutto, oeverloper.
Algarve (meertje achter de golfbaan): rietzanger, kleine zilverreiger, koereiger, huismus, meerkoet, geelpootmeeuw, kuifleeuwerik, flamingo, ooievaar, gele kwikstaart, boerenzwaluw.
Rio da Formosa: ooievaar, dwergstern, noordse stern, scholekster, blauwe reiger, kleine zilverreiger, regenwulp, huismus, lepelaar, drieteenstrandloper.
Overige plaatsen: bijeneter (3 op een telefoondraad), tapuit (bij een klein plasje).
Faro: huismus, merel, kauw(1), turkse tortel, stadsduif, ooievaar, geelpootmeeuw, gierzwaluw.