2006 Eclipsereis Egypte
Een verslag van dag tot dag van de rondreis door Egypte van 25 maart tot en met 4 april 2006, door Lourens.
Vogelinfo door Jos.
25 maart (dag 1):Deze eerste dag vlogen we van Amsterdam naar Caïro (meer dan 15 miljoen inwoners, ook genoemd de moeder aller steden, de grote stofzuiger, the big mango, gesticht op 19-7-4241 voor Chr). Het begin van de reis was al vliegen voor we in het vliegtuig zaten. Alle stoplichten stonden langdurig op rood, maar dank zij het doortastende rijgedrag van Jos z’n vriendin Karin haalden we de trein. Op Schiphol zagen we Floortje Dessing en Danny Rook staan, ze bleken in hetzelfde vliegtuig als wij, een krap zittende (in de e-class) Boeing 777. Jos en ik konden o.a. kiezen uit een film over Howard Carter op ons persoonlijk videoschermpje. Zonder vertraging kwamen we om 0:30 aan op het vliegveld in Caïro, waar we kennis maakten met onze reisleider Chris-Jan en onze groep van 24 personen. Floortje ging de aankomst van haar tas filmen. We werden met de bus opgehaald door “grote” Achmed, de local agent (of zoiets). Onderweg kregen van Chris-Jan uitleg. Ik verbaasde me over het grote aantal moskeeën (plus minaretten) die we rijdend door Cairo tegenkwamen. Het gaf een aparte oosterse sfeer. Ongeveer 2:30 kwamen we aan bij het Pharaos Hotel, en onder het genot van een rood vruchtendrankje (het bleek thee te zijn) kregen we nog meer uitleg.
26 maart (dag 2):Na een korte nacht stonden we om 8 uur op en vertrokken we, nadat we de eerste bonte kraaien, huismussen, zilverreigers en koereigers zagen, met de bus naar de Mohammed Ali moskee, gebouwd van 1824-1848 op de Citadel (12e eeuw) van Caïro. We zagen dat de hofklok voor Egypte niet zo’n goeie ruil was met de obelisk.
(c) 2006 jcdv – de Koptische wijk
De Koptische (christelijke) wijk mocht niet ontbreken natuurlijk en we kwamen op plaatsten waar de heilige familie (Maria, Jozef en Jezus) zou zijn geweest. ’s middags kwamen we aan bij het Egyptisch Museum. Hier kwam het tot een scheiding van onze gids en onze reisleider, Chris-Jan (hierna CJ). Eerstgenoemde zou zich door de duurdere restaurants laten sponsoren. In het museum hebben we fantastische dingen gezien, zoals de schat van Tutanchamon en de mummiekamer, waar uiteraard de grote Ramses II centraal was opgesteld. Aan het einde van de middag konden we nog net twee piramiden zien op het dak van het Hilton, waarna we beneden nog een biertje gingen drinken. We zagen nog een grijze buulbuulachtige vogel met zwarte kop. Toen we terug wilden kwam de taxichauffeur en een neppapyrustekeningenverkoper ons al tegemoet. Ik liet me wat van die rommel aansmeren en even later kwamen we bij het hotel aan. ´s Avonds was er een lekkere maaltijd in het hotel.
(c) 2006 jcdv – de Piramides vanuit Cairo.
27 maart (dag 3):Deze morgen togen we met de groep richting Sakkara. Onderweg zagen we in de ochtendmist de piramiden van Giza opdoemen. In Sakkara aangekomen bekeken we de oudste (trap) piramide, en het eerste grote stenen monument ter wereld, de piramide van Djoser uit de 27e eeuw voor Chr, ca 60 meter hoog. Hier liet een groene bijeneter zich even zien. Daarna gingen we naar het vlakbij gelegen Memfis en Mitrahina, hier was een museum met liggende kolos van Ramses II en een beeldentuin. Van Memfis, de eerste hoofdstad van Egypte (gesticht. 3100 v. Chr.) was niet veel meer over.
’s Middags was het tijd voor de piramiden van Giza (2500 v. Chr) , na de lunch aldaar met uitzicht er op. Hier hebben we veel foto’s gemaakt. Een “behulpzame” Egyptenaar liet ons op de rug van een dromedaris zien hoe we de piramiden er alle drie op konden krijgen, helaas wel tegen de zon in. Deze tip plus kameelrit (een meter of 100) was uiteraard niet gratis. Te weinig geld was “not good for the camel”. We hebben met name de twee grootste piramiden van alle kanten bekeken, behalve van binnen. Die van Cheops kon je zelfs een stukje beklimmen. Van dichtbij zie je pas hoe enorm groot ze zijn. Heel indrukwekkend.
(c) 2006 jcdv – de Camelbrothers, we zijn er weer ingetrapt.
We wilden eigenlijk nog binnenin een piramide zien te komen, maar dat is niet gelukt. Het leverde alleen stress op, want we wilden de bus nog wel halen. Ook dat lukte ons niet. We besloten toen maar rustig op het terras met een drankje naar de piramidenen ondergaande zon te gaan kijken. Dat betekende dat we met de taxi terug moesten naar het hotel. We spraken af LE 35,00. Helaas wisten we het adres niet, alleen de naam van de wijk. Na een uur rijden en een aantal bijna-ongelukken arriveerden we bij hotel Pharaos. De prijs was opeens LE 100,00. Vooruit maar weer, we hadden behoorlijk omgereden. Nee, afdingen moesten we nog leren. ´s avonds moesten we nog boodschappen doen. We probeerden tussen de regendruppels en plassen door te lopen, er viel namelijk een beste bui!
28 maart (dag 4):Vroeg opstaan om 6 uur en om 7 uur vertrekken voor de lange rit van 400 km naar El Sallum, waar we de zonsverduistering zouden zien. Het koste wel een uur om Caïro uit te komen, wat een enorme stad! Vooral onder viaducten lagen enorme plassen water van de zware bui van gisteravond. Langs een vrij saaie rit door het woestijnlandschap met een paar plaspauzes arriveerden we ´s middags in Marsa Matruh om onze lunch te nuttigen. Ook gingen we even pauzeren aan het strand. Het water met de mooie turkooise kleur was minder koud dan ik dacht. Jürgen ging zelfs even zwemmen. Hoewel het aantal soorten vogels erg tegen viel aan de kust (slechts hier en daar een huismus / zwaluw) zagen we toch nog twee velduilen en kiekendieven langs vliegen wanneer we even langs de weg pauzeerden. ´s Avonds kwamen na een rit van een uur of 9 eindelijk aan in El Sallum. CJ wist heel veel van astronomie, hij zei dat we op het bergplateau, waar het waarneemkamp voor de eclips was opgesteld, zo dichter bij de zon zouden zijn. Na een slingerweg naar boven kwamen we aan op het met kleurige vlaggen getooide waarneemkamp. Je konaldaar kiezen tussen een tweepersoonstent of een plekje in de grote bedoeïenentent. Net toen we onze tweepersoonstent hadden ingericht, bleek dat deze al aan een andere groep was beloofd. Dus, alle spullen er weer uit, en een plekje zien te bemachtigen in de bedoeïenentent.

(c) 2006 jcdv – Belangrijk bezoek, waaronder Moubarak, Charles en Camilla.
Natuurlijk ook maar es even naar de wc. Deze bleken (toen nog!) prima in orde. De muren waren zelfs betegeld! Na het avondeten in deze tent gingen Jos en ik de buurt verkennen en stuitten we op een live optreden van een Egyptische groep. Leuk! In een andere grote tent was ook muziek, We zagen ook een paar danseressen. Interessant, verrekijker er bij! Want daarna was het sterrenkijken geblazen en lekker struikelen over de scheerlijnen. Maar wel gezellig.
Ed werd nog geïnterviewd door RTL Travel. Hij probeerde door 3x het woord sex te noemen in de uitzending te komen, wat ook lukte!
Sommigen hadden hun telescoop of verrekijker opgesteld. Jos ook. Jupiter liet z´n vier grootste maantjes zien, en Orion z´n nevel. Daarna onze slaapzakken uitrollen. We moesten wel oppassen voor het in de weg liggende hoofd van Jürgen. Achteraf vond ik het wel gezelliger in zo´n grote Arabische tent. Ik werd alleen wel bijna doof van het gesnurk van Huub. Later bleek hij ook heel gezellig te kunnen converseren en acteren, hierover verderop meer.
29 maart (dag 5) : Eclipsdag!
(c) 2006 jcdv – drukte op de Eclipsdag
Na een prima nachtrust bleek bij het opstaan direct twee tegenvallers. Ik had op mijn mobieltje geslapen, en met m´n hoofd 3x de verkeerde pincode ingekopt. En de pukcode had ik natuurlijk niet bij me…dus had ik niks meer aan m’n mobiel voorlopig. De andere tegenvaller was de opkomende bewolking. Het zag er slecht uit. Gelukkig lostte dit op tijd op. We gingen op zoek naar onze waarneemplek voor de eclips. Verder zagen we ook nog Japanners, Amerikanen, Egyptenaren, Fransen, Duitsers, Belgen en Italianen. Vooral de japanners hadden indrukwekkende apparatuur meegenomen. Floortje Dessing en haar RTL-team zijn hier ook weer aanwezig, CJ was helemaal door het dolle heen van de eclips (en van Floortje). We kwamen naast Waldorf en Stadler, ehh, Frans en Huub, te zitten. Laatstgenoemde kreeg een fatamorgana aanval ivm met een opkomende koorts. Hij wist zeker dat ie een roofvogel zag bewegen achter bosje. Jos had z´n vogeltelescoop met een filter opgesteld waarvan, vooral CJ gretig gebruik maakte. Na een hoop foto´s, vooral van CJ zelf kwamen Jos en ik maar net toe aan het rustig waarnemen van de totaliteitsfase. Maar het was een fantastische ervaring van bijna vier minuten, we zagen een schitterende corona met links en rechts streamers, boven en onder duidelijke poolstralen, 2x diamantring, en hier en daar een stukje roze chromosfeer, eerst linksboven, daarna rechtsonder.Wat een mazzel. Drie keer achter elkaar een geslaagde eclips gezien. Bulgarije 1999, Zambia 2001 en nu Egypte 2006.
Aanwezige vogels: tapuiten (verschillende, blonde?), grauwe kiekendief (man & vrouw), kleine plevier?, hop, veldleeuwerik, huismus (natuurlijk), geen bonte kraaien. Na de lunch vertrek richting Marsha Matruh, om daar te overnachten. Huub bracht deze reis door op achterbank van de bus. Hij had koorts en last van z´n maag.Tegen zonsondergang was er nog even de gelegenheid om aan een rotsstrandje Leendert te zien rennen, strippen en zwemmen en Pybe te zien plassen. ´s Avonds hadden we onze humor nodig om ons te wapen tegen de Egyptische bureaucratie en onwil. CJ kreeg het zwaar te verduren en had zelfs z´n collega van de andere groep nodig om ons te overtuigen dat het niet aan hem lag maar aan de tegenwerking (bureaucratie) van de Egyptenaren om de groep fatsoenlijk van nachtrust en vooral een douche gebruik te kunnen maken. Slapen in een bedoeïenentent en de volgende morgen douchen (eerst naar de wc !!!) in een hotel, waar sommigen ook sliepen.Voor het slapen gaan genoten (?) we in M.M. nog in een niet helemaal schoon restaurantje van een hapje waar we eclips t -shirts kochten en in de tent nog even van wijn, zang en dans samen met de tentbouwersband en hun trommel.
’s morgens om een uur of 5 konden we genieten van een kakofonie van gebedsgezangen als waren we beland in een boze arabische droom.
(c) 2006 jcdv – Hop in de tempel van Luxor
30 maart (dag 6):Opstaan, ontbijten en spullen pakken voor de lange terugreis naar Caïro. Leendert maakte nog minimaal drie rondjes bij de tent om te zien of hij echt niks is vergeten om tenslotte in de bus te gaan. We bezochten twee oorlogsmonumenten bij El Alamein. Eerst, onder protest van Frans (“ik pis op Rommel !”), het Duitse.Jürgen, die Duitser is, bood daarna in de bus zijn excuses aan namens zijn landgenoten. Dit werd zeer gewaardeerd. Daarna werd alsnog besloten ook de begraafplaats van de geallieerden te bezoeken.
Bij Caïro aangekomen doemden de piramiden weer op. Dit leverde, met het groene landschap en palmbomen op de voorgrond, mooie plaatjes op. Ondertussen werd er heftig gezwaaid door en naar passerende Egyptenaren op de snelweg. ’s Avonds togen we naar de Khan-al Kahlili, de “moeder van alle bazaren”, waar we de aandacht trokken van een groepje Egyptische meisjes (leuk!) en aten we een vegetarische maaltijd, bij het plein met naastgelegen moskeeën. Later die avond tijdens het wachten op het station voor de trein naar Luxor bood de plaatselijke agent, (achteraf niet zo) grote Achmed, op dringend verzoek van CJ zijn excuses aan voor zijn ernstig falen. Leendert liep op twee ongelijke schoenen en was een ander paar kwijt…De volgende9 uur brachten we de nacht in de luxe trein door en probeerden we wat te slapen.
31 maart (dag 7):Lekker uitgerust aangekomen op onze hotelkamer in Luxor besloten we eerst te gaan slapen. Ik had ook last van een slechte stoelgang (buikgriepje) voor de rest van de reis. Nu echt uitgerust, wilden we om 13 uur de stad in, maar Huub bracht ons op een ander idee, na ons een kleurrijk verhaal verteld te hebben wat te maken had met een fietsbel en oppassen in een winkeltje. Hij wees ons op het dakterras, alwaar we de rest van de middag verbleven. We zagen van daar uit de tempel van Luxor, die van Karnak en zelfs de tempel van Hatsjepsoet staan. Het zwembad was lekker fris. ’s Avonds gingen we eten in Ali Baba’s in Luxor en lieten ons afzetten in een souvenirwinkeltje met een “serieuze” kunstenaar (“we are artists”, verkoper van stoffige, snel breekbare beeldjes.
(c) 2006 jcdv – Pilonen van Karnak
1 april (dag 8):Deze ochtend was gepland voor een uitstapje naar de westoever. We hadden een nieuwe gids, Hassan, deze was zeeeeer enthousiast (adhd?) en vond Duitsers maar arrogant. Gelukkig voor hem was er maar één Duitser aanwezig in onze groep. Hassan gooide het toen maar over een andere boeg. Achtereenvolgens bekeken we de tempel van Hatsjepsoet, de Koningsgraven, en de graven van de arbeiders en de vallei van de koninginnen, en prinsen. In de graven waren kleurrijke reliëfs te zien van hiërogliefen. Zeer indrukwekkend. Helaas ging het allemaal wat snel, wegens het drukke tijdschema. De graven welke we ingingen waren (volgens mij, verbeter me als het niet klopt) die van Ramses VI, koningingin Nefertari, Amonherchopsjef en Seti I, wiens graaf wel 100 meter lang is. Die van Tutanchamon daar moest je apart voor betalen, die sloegen we over, maar hier was ook niet zo veel te zien als in de andere tombes.
We gebruikten een uitstekend verzorgde lunch bij een rustig restaurantje op de westoever. Daar beneden zagen we nog een nile valley sunbird, deze had wel wat van een kolibrie. Verderop, toen we naar de veerboot liepen was er een hop te zien. Ook waren we getuige van een groepje ruziënde Egyptenaren, er werd nog een rake klap uitgedeeld. ’s Middags waren we vrij en gingen Jos en ik de tempel van Luxor bekijken. Vlak daarvoor lieten we bij een souvenirwinkeltje een lepeltje ingraveren voor onze mama, Het lepeltje haalden we de volgende dag op. ’s Avonds stond de tempel van Karnak op het programma, waar we met de een veerboot naar toe gingen en een retourtje regelden. CJ was met de schipper flink aan het onderhandelen over de prijs. Karnak zag er in het donker onder de sterrenhemel erg indrukwekkend uit. De licht- en geluidshow was interessant.
(c) 2006 jcdv – Sfinxen in Karnak.
Na de show verzamelden we het geld voor de terugreis met dezelfde boot. De schippers moesten eerst wakker gemaakt worden. Aan de wal gekomen gingen we nog even ons gegraveerde lepeltje ophalen. De jongens in de winkel vroegen ons hoeveel vriendinnen we hadden. We gingen niet meer eten, en gingen na een groot glas vers geperste sinaasappelsap slapen.
2 april (dag 9):Deze morgen was een ballonvlucht georganiseerd boven de westoever. Jos en ik hadden ons niet opgegeven. Toen we later de foto’s zagen had ik daar wel spijt van. Om een uur of 9 gingen we met z’n allen per fiets naar de tempel van Karnak (gebouwd vanaf ca 1550 v. Chr.) Hier aangekomen begon onze gids Hassan direct weer als een bezetene van alles uit te leggen. Karnak bleek een enorm grootcomplex te zijn (400 ha). Elke farao van betekenis heeft hier een stukje aan bijgedragen, en hier en daar (Toetmosis III) wat vernield (van Hatsjepsoet). We zagen o.a. de processieweg met ramsfinxen, de enorme eerste pyloon, de tempel en kolos van Ramses II in het voorhof, de schrijn van Seti II.
(c) 2006 jcdv – In het treintje op weg naar de tempel van Hatsjepsoet
Ik vond vooral het woud van 140 enorme zuilen indrukwekkend (grote Hypostylezaal) , hier en daar waren de kleuren nog goed intact. Verderop twee obelisken, van Toetmosis II en koningin Hatsjepsoet. De top van haar 2e lag in de buurt van het heilige meer. Bij het meer was een ijsvogel te zien. We liepen 5 rondjes om de grote scarabee, om wat geluk op te doen, waarna we vrij waren. Verderop was nog veel meer te zien.
Vroeg in de middag fietsten Jos en ik terug met Jürgen om een ijsje te gaan eten bij de McDonald’s, een traktatie van de jarige Bas. Ook gingen we nog even weer naar de tempel van Luxor, want we waren de sfinxenlaan vergeten. Daar stak toevallig net een wervelstofwolk langs. Het ging te snel om een foto te maken. Aan het eind van de middag maakten we met een klein groepje een fallukatochtje (idee van CJ) naar het Bananeneiland. Jos had zich door de schipper laten overhalen om naar het eiland te gaan (hij heeft dit nog wel overlegd met Jürgen en Johan, toen CJ lag te slapen), maar hield zich wijselijk stil toen CJ hier mee werd geconfronteerd. Het was eigenlijk alleen de bedoeling om foto’s van de ondergaande zon te maken. Dit verliep zeer moeizaam. CJ deed erg z’n best om het perfecte plaatje te maken. Deze laatste avond in Luxor gingen we (met bijna de hele groep, CJ wou persé naar Ali-Baba) lekker eten in een gezellige tent aan het water. De sfeer was prima, en er werd veel gelachen.
3 april (dag 10):De hele dag stond in het teken van de terugreis met de trein naar Caïro, en de nacht daar op terug vliegen naar Amsterdam.
(c) 2006 jcdv -Kleine Zilverreiger vlieg over de Nijl bij Luxor
In de trein zagen we een vreemd tafereel. Een belangrijk uitziende man werd constant gevolgd door twee bedienden. Vanuit de trein konden we genieten van het mooie vruchtbare landschap langs de nijl, met op de achtergrond de altijd nabije woestijn. In Caïro gingen we ’s avonds nog dineren in het Caesar Hotel, waarna onze enthousiaste reisleider in het zonnetje werd gezet in de vorm van een bonte avond, vakkundig gepresenteerd door Frans. Eerst een toespraak van Leendert, daarna nog een muzikale bijdrage van het “gezinnetje” plus Jürgen op het “strijkinstrument”, en als top of the bill, Huub in een glansrol met een perfecte satire op Hassan de gids. Na het eten gaf CJ nog een fotoshow weg, met een selectie van de mooiste foto’s. Daarna het laatste busritje, naar het vliegveld. Leendert had weer eens moeite om afscheid te nemen.
4 april (dag 11):’s Ochtend om een uur of 8 landden we op Schiphol, waar we nog even nakletsten met Ed en Bernarda, waarna we met de trein terugkeerden in Groningen. Toen begon m’n buikgriepje pas echt door te zetten….
Geraadpleegde bronnen:-Wat & Hoe reisgids Egypte– MarcoPolo reisgids Egypte
Waarnemingen
Door Jos de Vries

(c) 2006 jcdv -Nile Valley Sunbird – langs de Nijl bij Luxor
Wat vogels betreft viel het een beetje tegen tijdens deze reis. Aan de Middelandse Zee was op een paar mussen na geen enkele vogel te zien. Iets verder van de kust gelukkig wel, daar zag ik o.a. twee jagende velduilen. Langs de Nijl was meer te ontdekken en als ik alleen voor de vogels kwam had ik zeker meer kunnen zien. Tijdens de zonsverduistering zag ik veel tapuiten op het veld tussen Egypte en Libië.
Nile Vally Sunbird | Luxor / Nijl |
Bonte Kraai | Cairo / Luxor |
Huismus | Overal |
Tapuit | El Sallum (Eclipsplaats) |
Bonde Tapuit | El Sallum |
Hop | Luxor / Cairo / El Sallum |
Zwarte Wouw | Cairo |
Woenstijnvink | Kingsvalley |
Slangearend | Piramides van Gizeh |
Bonte IJsvogel | Nijl / Karnak / Cairo |
Grote Zilverreiger | Nijl / Karnak / Cairo |
Kleine Zilverreiger | Nijl |
Koereiger | Cairo |
Purperreiger | Nijl |
Grauwe Kiekendief | Noordkust |
Velduil | Noordkust |
Veldleeuwerik | El Sallum |
Groene Bijeneter | Piramides van Sakarra |