Groningen
Klik voor de waarnemingen in het betreffende gebied:
(c) 20 juli 2002 – Kauw – Leens Gemaakt met de Nikon Coolpix 995
Appèlbergen:
18 januari 2005: Grote Bonte Specht(>), Vink(>10), Goudvink(2), Gaai(4), boomkruiper(>), boomklever (>10), Koperwiek (+/- 30).
Na lange tijd weer eens gewandeld in dit gebied. In een vaag voorjaarszonnetje kregen de zangvogels de smaak weer te pakken. Vooral de boomklevers. Een mannetje en vrouwtje Goudvink zaten rustig in een boom en een groep Koperwieken was kortstondig aanwezig.
10 februari 2001: Grote Bonte Specht(>10), Winterkoning(>10), Roodborst(>10), Vink(>10), Goudvink(1), Gaai(8), Grote lijster(2), boomkruiper(6), Staartmees(4), goudhaantje(4), Buizerd(3), Koperwiek (+/- 100), Wulp (1 overvliegend) en Huismus(6).
Mijn wandeltocht begon gelijk al goed met een Grote groep Koperwieken in de bomen. Ik werd aangenaam verrast door veel gezang en veel vogelactiviteit. Vooral de Roodborstjes en Winterkoninkjes lieten zich goed horen, ik werd er bijna doof van. Tevens was het aangenaam om weer een Grote lijster te zien zingen. Opvallend was het ontbreken van boomklevers, die ik hier normaal wel aan tref.
Om 12 uur werd het jogger- en dagjesmens-gehalte te hoog, zodat ik besloot om nog even te gaan kijken in het Noordlaarderbos.
April – Juni 2000: Grote Bonte Specht, boomklever, Winterkoning, Vink, Goudvink, Gaai, Grote lijster, Zanglijster, Roodborst, Gekraagde Roodstaart, Matkop, Glanskop, fitis, tjiftjaf, boompieper, wielewaal, boomkruiper, Koolmees, Pimpelmees, Staartmees, Grauwe Vliegenvanger, Ekster, Houtduif, Kauw, Zwarte Kraai, goudhaantje, Putter.
Boswachterij Sellingen
Hier heb ik slechts één dag gekeken en geeft dus niet echt een goede indruk.
2 – juni 2000: Geelgors, Roodborst, Zwartkop, Vink, boomkruiper, Glanskop, Matkop, Grote Bonte Specht, goudhaantje, boompieper, Buizerd.
Eemshaven:
25 september 2005 (Oost): havik (juv. vrouwtje), Grote Bonte specht, Witte Kwikstaart, Spreeuw (Grote groepen), tapuit (4), Roodborsttapuit (paartje), Buizerd (4), Torenvalk, Zilverplevier (3), Putter (10-tallen), Graspieper, Rietgors, kneu, Wulp(4), Kluut (11).
Laatste tijd worden er weer bijzonderheden gemeld vanaf de oostkant van de Eemshaven. Zoals draaihals, Kleine Vliegenvanger en Grauwe fitis. Kortom weer eens tijd om daar een kijkje te nemen. Maar het was een beetje magertjes. Wel opvallend veel lichte Buizerds en natuurlijk veel Spreeuwen. Aan de westkant was helemaal niets te beleven, vanwege de regen heb ik niet meer gekeken bij de rommelhoek.
18 augustus 2005: Deze dag ben ik zowel naar de Breebaartpolder als de Eemshaven geweest. Het was een mooie dag met totaal iets van 59 verschillende soorten. (klik hiervoor op de link naar de waarnemingen). Met o.a. veel kluten, Lepelaars en bontbekplevieren. Van de roofvogels lieten Buizerd, Torenvalk, sperwer en Bruine Kiekendief zich zien. Natuurlijk ontbrak de Slechtvalk op de centrale ook niet.
14 september 2003: Grote Stern (5), drieteenstrandloper, Groenpootruiter, Steenloper, Gele Kwikstaart, Bonte Strandloper, bontbekplevier, Kleine Plevier, patrijs (6), Slechtvalk (bij de centrale), Torenvalk, Zilverplevier, Wulp, Rietzanger, Graspieper, Baardman (minstens 6), Bruine Kiekendief, Buizerd en veel Boerenzwaluwen.
Aan de oostkant waren veel Boerenzwaluwen te zien, wel 100, aan de westkant vooral veel Spreeuwen. De trek van zangvogels is nog niet op gang gekomen. Volgens een aanwezige vogelaar is dit ook te merken bij het ringen. Op Schiermonnikoog zijn de helft minder vogels geringd dan normaal. Deze vogelaar had ook nog een Zwartkopmeeuw gezien.
20 oktober 2002: drieteenstrandloper, pontische meeuw, patrijs, Slechtvalk, Torenvalk, sperwer, Veldleeuwerik, Goudplevier, Zilverplevier, Kramsvogel, Zanglijster, Koperwiek, tapuit, Zwarte Roodstaart, Wulp, Pijlstaart, fazant, Dodaars, Slobeend, Rotgans, Brandgans, Graspieper, Bonte Strandloper, bontbekplevier, Wintertaling en Buizerd.
De dag begon gelijk al goed met 9 patrijzen. Op de centrale zat een Slechtvalk, zie foto.
c) 20 okt 2002 – Slechtvalk- Eemshaven
Gemaakt met de Nikon Coolpix 995
De eerste Winter pontische meeuw liet zich zien tussen een groep andere meeuwen, gelukkig had ik een kenner bij me, die het me vertelde, anders had ik het niet geweten. Weer een nieuwe soort voor mij. Aan de westkant was meer te zien dan de oostkant van de Eemshaven. Meestal is het andersom. Aan beide kanten voerden de Graspiepers de boventoon. Afgewisseld met Kramsvogels, af en toe een Koperwiek en een enkele tapuit. Kortom het was een leuke dag en stukken beter als vorig jaar.
25 november 2001: Blauwe Kiekendief (vrouwtje), Wulp, Buizerd en Torenvalk.
Bij de Eemshaven worden vaak bijzondere vogels waargenomen, reden voor mij om hier zelf eens te kijken. Veel heb ik niet gezien, wat ook te danken was aan het donkere weer, de vogels waren moeilijk te onderscheiden in de lucht.
Groningen algemeen:
2 november 2008 (Delfzijl):Notenkraker.
(c) 2008 Notenkraker in Delfzijl
Op 1 november zag ik op het internet dat iemand een Notenkraker gezien vlakbij het Delfzicht Ziekenhuis. Deze soort stond al hoog op mijn verlanglijst van nieuwe soorten. Dus de volgende morgen snel naar Delfzijl. Even later zag ik de eerste vogelaars, die hadden em nog niet gezien. Het aantal vogelaars na al toe. Opeens zag ik alle vogelaars dezelfde kant op gaan. Hij was gezien! Dus ik snel er heen. Ja hoor alle verrekijkers en telelenzen stonden dezelfde kant op en ik zag de Notenkraker over de grond hippen. Ik kon mijn ogen bijna niet geloven. Dit was de vogel waar ik al vanaf 1990 op zat te hopen. Ik pakte snel mijn camera, maar de vogel was moeilijk op foto te zetten. Iedereen liep er dan ook achteraan. Ik dacht al ik nu stil blijf zitten, dan komt ie misschien wel naar me toe. En..ja hoor. De vogel kwam zelfs zo dichtbij dat ik em niet eens scherp kon krijgen. Later lukte het wel. Zie bovenstaande foto’s.
2 november 2008 (Dollard – Zeedijk Zuid-zijde):Giervalk, Brandgans (>1000), Grote Zilverreiger).
Het komt niet vaak voor dat ik twee nieuwe soorten op een dag heb, maar deze dag wel, nadat ik de Notenkraker gezien had ben ik nog naar de Giervalk gegaan vlakbij de Carel Coenraad polder. Vanaf de weg was al een groep vogelaars te zien. Dat was dus niet zo moeilijk. Ik was er nog amper vijf minuten en de vogel werd alweer gespot. Ik kon zo snel mijn telescoop niet opzetten en kon even mee kijken bij een andere vogelaar. Erg mooie vogel. Hij zat op een paaltje uit te rusten. Hij zat te ver weg om foto’s van te maken. Toen de vogels ging vliegen ging meteen alle ganzen de lucht in.
2 november 2008 (Carel Coenraad Polder):Blauwe Kiekendief, Buizerd.
21 augustus 2007 (Finsterwolde – De Tjamme):Grauwe Kiekendief (vrouwtje), Bruine Kiekendief, Torenvalk, Buizerd.
Observatiescherm De Tjamme, vlakbij Finsterwolde.
In Finsterwolde was ik nog nooit geweest om te voGelen. Mijn vriendin vertelde dat hier een Zwarte Ooievaar was gezien (volgens het Dagblad van het Noorden). Vandaar dat ik hier even ging kijken. Het scherm stond er eigenlijk voor niets, want op een paar verdwaalden Wilde Eenden en een Bruine Kiekendief was hier niets te zien. Aan de andere kant van de weg was meer te zien. Zie de waarnemingen hierboven. Verschillende roofvogels op een plek, erg leuk dus! Vooral natuurlijk de Grauwe Kiekendief want die zie je niet elke dag.
21 augustus 2007 (REiderwolder Polder):Spreeuw (1000), Kievit (100)
In deze polder zag ik een mooie wolk Spreeuw. Toen de wolk over mijn auto heen vloog werd het minder mooi, want ik had mijn dak en deur open. Ik hoorde al wat op de grond vallen toen de groep dichterbij kwam. Stront aan de knikker (letterlijk). Gelukkig kon ik mijn dag snel genoeg dicht draaien, zodat er niets in de auto viel, nouja op de binnenkant van de deur viel wel wat. Ik ging maar snel weer verder naar de Breebaartpolder.
21 augustus 2007 (Breebaartpolder):Lepelaar, Kemphaan, Aalscholver, Wilde Eend, Wulp, Bergeend, Blauwe Reiger, Grauwe gans.
Hier zag ik eigenlijk niet veel bijzonders. Wel een groep Lepelaars, maar voor een verwende vogelaar als ik, is dat leuk maar niet erg bijzonder.
18 februari 2007 (Friescheveen):Nijlgans, Smient, wilde eend, Putter, Buizerd, Matkop, Koolmees, Pimpelmees, Winterkoning, Canadese Gans.
Veel bijzonders was hier overigens niet te zien, het was nog te vroeg voor de Zeearend die zich pas aan het eind van de middag laat zien. Volgens een bezoeker. Nog wel een paar leuke foto’s gemaakt van Nijlganzen en Knobbelzwanen. Klik op onderstaande Nijlgans om de rest te bekijken.
Nijlganzen.
10 juli 2004 (Glimmermade): Ooievaar(3)
10 juli 2004 (Breebaartpolder/Punt van Reide): Topper (1), Oeverloper(1), Bonte Strandloper (1), oeverzwaluw (>20), Visdief, Kokmeeuw, Kluut (erg veel), Bergeend, Kievit, Slobeend, blauwborst, Zwarte Ruiter(10), Rosse Grutto(20), Tureluur(20), Gele Kwikstaart, Regenwulp, Kemphaan, Putter, Zilverplevier.
In het water langs de dijk waren ook veel zeehonden te zien, ik schat een stuk of 40. In Duitsland zat een steppeKievit, een vogelaar had hem ’s morgens al gezien en gaf ons een routebeschrijving. Helaas hebben wij de vogel niet kunnen vinden tussen de aanwezige Kieviten.
23 mei 2004 (Zuurdijk): Velduil, Koekoek
Erg leuk om te zien een jagende Velduil bij Zuurdijk. Hij ving een muis en ging ging hiermee vandoor. In het Leensterbos liet een Koekoek zich horen. Hier zit overigens elk jaar een Koekoek.
16 april 2004 (Leens): Putter (minimaal 5), Groenling (2), vink, tjiftjaf.
Deze vogels zag ik vanuit de tuin van mijn ouders. Omdat de Putters nogal verscholen zaten te foerageren in een grove den, kon ik het aantal niet goed zien. Het waren minimaal 5.
7 december 2003 (Leens): Grote Bonte Specht.
Dit is bijzonder voor het dorp Leens.
9 augustus 2003 (Leinwijk): Indische Gans, Visdief, Kemphaan, Zwarte Roodstaart.
Dit was mijn eerste keer in Leinwijk, door een tip van een andere vogelaar wist ik dat hier regelmatig een Indische Gans wordt gezien. Ik had geluk dat er zelfs twee vogels aanwezig waren. Verder zaten er veel Visdiefs met jongen en Canadese ganzen. Een eenzame Kemphaan bevond zich tussen de Kokmeeuwen. Bij een huis in aanbouw liet een Zwarte Roodstaart zich mooi zien.
Indische Gans.
De echte vogelaar laat zich niet kennen door een temperatuur van 30 graden of hoger. Maar vandaag was het toch te warm, rond twee uur was het tijd om weer huiswaarts te keren en daar verkoeling te zoeken.
1 augustus 2003 (Breebaartpolder): Krombekstrandloper(veel),Oeverloper(10), Bonte Strandloper (100-den), oeverzwaluw (100-den), bontbekplevier, Kleine Strandloper, Lachstern, Brandgans, Visdief, Kokmeeuw, Kluut (veel), Bergeend, Kievit, Slobeend, blauwborst, Zwarte Ruiter, bontbekplevier, Kanoet(10), Kluut (ook weer veel), Gele Kwikstaart, Regenwulp, Zomertaling, Kemphaan, Putter.
Bij hoogwater is dit een goede plek om veel vogels van dichtbij te zien, ook nu weer. Helaas kwamen de vogels niet zover naar de hut als de vorige keer. Behalve een Lachstern zat 20 meter vanaf de hut, die heb ik net gemist. Ik ging samen met Eelke Schoppers langs de plas lopen en toen we terug kwamen werd ons gemeld dat we tien minuten te laat waren, anders hadden we een Lachstern kunnen zien en op foto kunnen zetten. Als bewijs hadden de aanwezige vogelaars zelf al een foto gemaakt. Toch handig dat digiscoping steeds populairder wordt.
In de hut was het op een gegeven moment zo druk, dat een duitse man zijn pogingen ging staken om een film op te nemen. Hij had namelijk ook een microfoon bij zich. Met pratende vogelaars op de achtergrond krijg je uiteraard niet echt een leuke natuurfilm.
Wat de vogel betreft waren de Bonte Strandlopers in de meerderheid, bijna zwart zag het ervan. We probeerden tussen al dat Bonte geweld nog een breedbekStrandloper te ontdekken, maar helaas. Achter de dijk zwom nog een zeehond.
Oeverzwaluw in de Breedbaartpolder
18 mei 2003 (Breebaartpolder): blauwborst (1), Zwartkopmeeuw (1, adult zomerkleed), Krombekstrandloper(1), drieteenstrandloper(1), Lepelaar (4), Bonte Strandloper, Noordse Kwikstaart (minstens 6), Gele Kwikstaart, bontbekplevier, Noordse Stern, Brandgans, Visdief (veel), Kokmeeuw (veel), Kluut (veel), Bergeend, Kievit.
Kokmeeuw en Bonte Strandlopers
Dit was mijn eerste bezoek aan dit gebied. Bij aankomst in de observatiehut viel gelijk de Grote groepen kluten en Kokmeeuwen op. Later kwam een groep bontbekplevieren aanvliegen en Geleidelijk aan waren er meer verschillende soorten te zien.
Wat me opviel was dat de plek van de observatiehut goed was gekozen, want je had weinig last van de wind. Leuk waren de Noordse Kwikstaart en Zwartkopmeeuw, dit zijn twee nieuwe soorten voor mij. Later liepen we het gebied in en kwamen we nog een blauwborst tegen.
Deze dag heb ik ook nog een aantal foto’s gemaakt, zie bovenstaande foto. Klik op de foto om meer foto’s te zien die ik die dag gemaakt heb.
2 oktober 2002 (Leens): Ransuil
Bij mijn ouders in de tuin. Hij bleef de hele tijd stil zitten, dus ik kon hem goed observeren, helaas had ik geen camera bij me.
22 juli 2001 (Leens): toen ik ’s avond naar een Grote groep Kauwtjes zat te kijken, vloog opeens een uil over mijn hoofd. Helaas kon ik niet goed zien wat het was, maar aan de vorm te zien hou ik het op een bosuil.
4 juni 2001 (Harkstede): vandaag had ik meer succes dan zaterdag, van de zes aanwezige bijeneters zag ik er vier.
3 juni 2001 (ritje van Groningen naar Leens):
Groningen: Visdief; Zuurdijk: Bruine Kiekendief, Torenvalk; Leenstertillen: Koekoek, Zwartkop
Ik was niet van plan te voGelen tijdens deze rit, maar zag onderweg leuke vogels vliegen. Door de harde wind waren ze goed te zien vooral de Bruine Kiekendief. Die bleef hangen in de wind. Opvallend was ook het Visdief middenin de stad Groningen. De Koekoek ging mooi op een tak zitten naast een Zwartkop zodat ik hem nog beter kon bewonderen dan de vorige keer.
Gisteren heb ik nog een poging ondernomen om de bijeneters te zien die zich bevinden in Harkstede, maar na een half uur had ik het wel bekeken. Het regende en waaide zo erg dat ik na een half uur alweer huiswaarts keerde. Toevallig was het die avond te zien op RTL5. De oproepster sprak over een broedgeval waarbij al een ei was Gelegd. Over het laatste heb ik sterk mijn twijfels.
11 mei 2001 (Leenstertillen): Koekoek, BonteVliegenvanger en Ransuil.
In dit bosje ten zuiden van Leens had ik goed zicht op een Koekoek, dat overkomt me niet vaak, daarom heb ik goed van deze Gelegenheid geprofiteerd. Later kwam er nog een tweede Koekoek bij, die liet zich maar even zien. De Ransuil heb ik alleen gehoord.
29 april 2001 (op de fiets langs het Hoornsemeer en omstreken):
Paterwoldsemeer: Nachtgaal.
Roderwolde: Ooievaar (3), Grote Bonte Specht, Buizerd, Torenvalk, Putter, kneu, Veldleeuwerik, Visdief(twee onderweg gezien), Witte Kwikstaart, boompieper.
Norg: Staartmees, Putter, kneu, Matkop, Grote lijster, Nijlgans, boomklever, Gaai.
Erg mooie dag met leuke waarnemingen zoals de Nachtgaal. Meestal krijg je deze vogel niet te zien, maar gelukkig bleef hij nog een tijdje zitten langs het fietspad, zodat ik hem goed kon bewonderen. Een Boerenzwaluw zag zingend op een brug.
Naast het bekende nest van de Buidelmees, heb ik nog een andere Buidelmees ontdekt die op een andere plaats langs het Hoornsemeer zijn nestje heeft gemaakt. De ijsvogel heb ik nu ook zelf waargenomen, helaas weer te kort.
8 april 2001 (Oosterpark): zwartkop, tjiftjaf en Staartmees.
7 april 2001 (Oosterpark): 2 Zwartkopjes in mijn tuin, mijn eerste dit jaar. Twee mannetjes.
6 april 2001 (Leens): Zwarte Roodstaart.
27 januari 2007 (Selwerderhof): Goudvink, Grote Bonte specht, Koperwiek, boomklever goudhaan, Roodborst, Winterkoning, Vink, Merel, Pimpelmees, Koolmees.
Na een dagje lauwersmeer nog even naar deze begraafplaats geweest. Eigenlijk voor de Pestvogels en Ransuilen, maar deze vogels troffen we hier niet aan, wel een Goudvink. Ook altijd leuk.
2 maart 2006 (Oosterpark): Spreeuw (500).
Vanavond mooie Spreeuwenwolk boven het Oosterpark. Prachtig om te zien. Nog nooit zo mooi gezien bij mij in de wijk.
16 januari 2006 (Vinkhuizen): Vale Braamsluiper.
Zie voor meer informatie hieronder op 7 januari.
14 januari 2006 (Selwerd – Spaanse Aakstraat): Grote Barmsijs (10), Putter (10), Groenling (>10), Staartmees, Vink, Huismus, Ekster, Kokmeeuw, Meerkoet, Merel.
Hier zou een witstuitBarmsijs zich bevinden. Samen met andere vogelaar heb ik hier gekeken, maar kon geen Witte stuit ontdekken bij de Barmsijsjes. Leuk was ook de groep Putters, die kortstondig aanwezig waren.
14 januari 2006 (Vinkhuizen): Vale Braamsluiper, Grote Barmsijs, Merel, Roodborst, Koolmees, Pimpelmees.
De Vale Braamsluiper liet zich even zien. Helaas te kort om op foto te zetten. Hier was ook een Grote Barmsijs aanwezig.
14 januari 2006 (Diamantlaan): Putter (10), Buizerd, Vink,Koperwiek, Koolmees.
Tijdens mijn rit door de stad heb ik hier ook even gekeken, hier zitten vaak Pestvogels, maar die waren nu niet aanwezig. Wel een groep Putters, die af en toe op werden geschrikt door een Buizerd.
7 januari 2006 (Vinkhuizen): Vale Braamsluiper, Merel, Roodborst, Koolmees, Pimpelmees.
(c) 12 jan 2006 – Vale Braamsluiper – Groningen – Vinkhuizen.
Deze dag heb ik nogmaals gezocht naar de beroemde Braamsluiper. Dit keer had ik wel geluk. Het was even zoeken, maar opeens liet ie zich mooi zien. Gelijk maar op foto zetten dus, als bewijs dat ik hem gezien heb. Hij liet ook nog een geluidje horen, wat me deed denken aan een Koolmees. Klik op bovenstaande foto om alle foto’s te bekijken in de gallery. Tevens heb ik nog wat foto’s in mijn gallery toegevoegd van vogels in het Noordlaarderbos. Het is trouwens nog steeds onzeker of dit een echt Vale Braamsluiper is, dat wordt op dit moment nog onderzocht. Maar een Braamsluiper in januari is sowieso bijzonder.
7 januari 2006 (Vinkhuizen): Merel.
De hele week wordt er al een (mogelijke) Vale Braamsluiper gezien in de wijk Vinkhuizen. Dus ik dacht, laat ik daar ook maar eens gaan kijken. Ik trof hier een vogelaar aan en even later een camera-ploeg van SBS6, die de vogelaar ging interviewen. Later gingen ze een huis binnen. Misschien dat het vanavond wel wordt uitgezonden bij Hart van Nederland. De vogel was niet te vinden of het moet het Kleine Bruine vogeltje zijn die snel even overstak over het pad tussen de tuinen. Later is de vogel wel gemeld.
3 januari 2006 (Selwerderhof): Groene Specht, Grote Bonte specht(6), Koperwiek (1), boomkruiper (1), boomklever (2), havik, sperwer, Torenvalk, Buizerd, goudhaan (10-tallen), Gaai (2), Zwarte Kraai(4), Merel(10-tallen), Pimpelmees(8), Koolmees (10-tallen).
Mijn eerste middag dit jaar om er weer op uit te trekken voor de vogels. Een mooie dag met laagstaande zon, waarbij het af en toe donker werd. De eerste Merels en koolmezen had ik alweer snel in de kijker. Snel daarna liet een goudhaantje zich zien. Later hoorde ik een Grote Bonte Specht in de buurt van het theehuisje. In het noorden van de begraafplaats zat eentje te roffelen en liet zich mooi zien even later vloog een havik over. Maar het hoogtepunt van de middag was een Groene Specht die op de grond zat en zich mooi liet zien. Dit was in de buurt van het theehuisje waar ook de Koperwiek zich ophield. Kortom leuk begin van een nieuw vogeljaar.
11 februari 2004 (Oosterpark): Putter (30).
Langs het kanaal was een groep van ongeveer 30 Putters te zien, zo te merken genoten ze erg van zon.
18 november 2004 (Oosterpark): haakbek(2), Pestvogel, sperwer, Koperwiek, Putter, Groenling.
Haakbekken in Groningen – Beijum 18 november 2004
Bekend van radio en tv, deze haakbekken in Beijum. De vorige dag zaten hier zo’n 200 vogelaars om deze soort te bekijken. Gelukkig heb ik ze zelf ook met eigen ogen kunnen bekijken en nog net op foto kunnen krijgen. De meeste mensen hebben betere foto’s, maar ik kon er helaas niet meer van maken. Nadat ik deze foto maakte vlogen ze op en zijn ze niet weer gezien. Ik heb ze hooguit 5 minuten kunnen zien. Toch wel bijzonder. Een groepje Pestvogels en een sperwer lieten zich ook nog zien rond deze plaats. Half voGelen Nederland hebben deze vogels waarschijnlijk nu wel gezien, samen met enkele duitsers.
11 augustus 2004 (Oosterpark): Bonte Vliegenvanger, Staartmees.
Twee Bonte Vliegenvangers waren kortstondig aanwezig.
26 april 2004 (Oosterpark): kanarie
Meestal zie je deze vogels in kooitjes, maar nu zat er eentje bij mij in de tuin, tussen alle bladeren liet ie zich toch nog aardig op fotograferen. Als je goed kijkt zie je aan zijn poot een ring. Hierop staat NB (of AB) en een O eronder.
Kanarie in Groningen – Oosterpark 26 april 2004
17 april 2004 (Stadspark): Zwartkop, Zanglijster (3), Groenling, tjiftjaf.
Gezien na de kijkershow in het Stadsparkpaviljoen. Mijn eerste zwartkop dit jaar. Twee eenden kwamen nog naar ons toe voor wat lekkers, maar helaas had ik niets bij me.
5 april 2004 (Oosterpark): Pimpelmees (gekleuringde)
Deze bekende Pimpelmees met kleurringen werd gevoerd door een mannetje.
22 maart 2004 (Oosterpark): Kleine Barmsijs (2).
Ik werd aangenaam verrast toen ik ’s middag in de boom achter mijn huis twee Barmsijsjes aan trof. Ze waren helaas kortstondig aanwezig in gezelschap van twee pimpelmezen, een van deze pimpelmezen was de oude bekende met de kleurringen.
16 november 2003 (Selwerderhof): vuurgoudhaan (2), Keep (4), Koperwiek (10), boomkruiper (>), havik, fazant (mannetje), sperwer, goudhaan.
Op deze grijze dag (’s morgens mist en ’s middags motregen) waren opvallend veel boomkruipers te zien, een stuk of 10. Aan het van het pad wat naar het theehuisje loopt zag ik twee vuurgoudhaantjes. Opeens hoorde ik een vogel in paniek, hij bleek achtervolgd te zijn door een havik. Helaas kon ik geen Humes Bladkoning ontdekken die op 13 november is gezien, in de buurt van het theehuis. Hier was het overigens vandaag erg rustig.
26 oktober 2003 (Driemolendrift): dwerggors, Vink, Koolmees.
Al een paar dagen zit er een Dwerggors in de stad Groningen.Deze niet alledaagse gast liet zich goed bekijken. Om de vogel op foto te krijgen was wat moeilijker, want zij bleef geen moment stil zitten. Over belangstelling had de vogel in ieder geval niet te klagen, want minstens tien vogelaars hebben haar gezien.
Dwerggors.
3 oktober 2003 (Centrum): bladkoning, boomkruiper, heggemus, tjiftjaf, goudhaan.
Vandaag was ik van plan om weer naar Lauwersoog te gaan om een glimp op te vangen van de bladkoning, die ik tijdens de excursie naar het Lauwersmeer alleen gehoord heb. Nu las ik op het internet dat er al een paar dagen een bladkoning wordt gezien bij het speeltuintje tussen de Oostersingel en de Agricolastraat. Dit is vlak in de buurt van mijn huis, daar kon ik dus veel gemakkelijker naar toe gaan. Zodoende ging ik vanmorgen ook even kijken. Nadat ik het geluid liet horen aan een vrouw die daar woonde, hoorde ik de vogel in een van de hoge bomen, even later zag ik hem ook.
3 oktober 2003 (Selwerderhof): gekraagde Roodstaart (1e Winter), havik, fazant (vrouwtje), Zwarte mees, Staartmees, goudhaan.
De gekraagde Roodstaart liet zich erg mooi zien. Dit was echt een van die momenten dat ik mijn camera mistte, want hij zat er wel erg mooi stil op een plekje. Op een begraafplaats vind ik het niet echt gepast om met een telescoop te sjouwen, daarom had ik hem dus niet meegenomen. De havik werd gezien door een andere vogelaar. Een vrij tamme vrouwtje fazant zat op drie meter bij mij vandaan en bleef stilletjes in een bosje zitten.
26 april 2003 (Stadspark): Beflijster.
Gezien tijdens de kijkershow van Sipkes in het Paviljoen. Een Grote groep Beflijsters trekt over het land, ik hoor veel mensen over waarnemingen van deze soort.
4 maart 2003 (Oosterpark): afgelopen week zat er een geringde Pimpelmees in mijn tuin. Deze is geringd voor onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen. Het beestje heb ik zelfs al op foto gezet.
Geringde Pimpelmees in het Oosterpark Groningen
9, 21 & 30 november 2002 (Oosterpark) : vuurgoudhaantje
Het komt niet vaak voor dat ik een vuurgoudhaantje zie, nu zag ik op drie verschillende dagen deze vogel in mijn tuin, erg leuk dus!
18 november 2002 (Noorddijk) : Grote Bonte Specht, havik, sperwer, Buizerd, Torenvalk, Smient, Kuifeend, fuut, Aalscholver.
Tijdens een fietstochtje rond de Noorddijk kwam ik onder andere een havik en twee sperwers tegen. Ook leuk was het, om hier een Grote Bonte Specht aan te treffen. Die verwacht je niet zo snel aan de rand van de stad. Tevens waren er veel Smienten te zien. Niet echt spectaculair, maar wel leuk.
24 & 25 augustus 2002 (Selwerderhof): kruisbek.
De hele week wordt er melding gemaakt van kruisbekken op deze begraafplaats, waaronder witbandkruisbekken. Alleen van de eerste soort hebben we minimaal 5 gezien (zie foto).
Een dag later ben ik weer gaan kijken, maar kon de witbandkruisbek weer niet ontdekken een andere vogelaar heeft hem wel gezien.
Kruisbek in Selwerderhof (24-8-2002)
15 februari 2002(Helperzoom): 3 Barmsijsjes in een groep Sijsjes.
16 december 2001(Beijum): Koperwiek, Kramsvogel, Groenling, Vink, Ekster. (Selwerderhof): boomkruiper, Grote Bonte Specht, Zwartkop, goudhaan.
Leuk was het om in deze periode nog een Zwartkop te zien. In tegenstelling tot vorig jaar waren er nu geen Pestvogels te zien in Beijum. De Koperwieken (30) waren nu in de meerderheid. Vorig jaar zag ik wel meer dan honderd Kramsvogels, nu zag ik maar een stuk of vijf. Toch was het weer prachtig met het Winter zonnetje erbij.
11 november 2001(fietstocht Euvelgunne – Engelbert): boomkruiper, vink, Grote Bonte Specht (Bornholmstraat), wespendief (bij de Gideonbrug), Putter, Sijsje, Koperwieken, Kramsvogel (al deze vier soorten bij Oude Roodehaan), Buizerd, Torenvalk.
Opmerkelijk wat je in de buurt van een Industrieterrein nog kunt zien. De boomkruiper en Grote Bonte Specht had ik daar nooit verwacht. Leuk was natuurlijk ook de wespendief, dit is de eerste keer dat ik er eentje zag, het verschil met een Buizerd was met de verrekijker wel te zien, door de vooruit gestoken kop en iets langere vleugels.
5 oktober 2001(Selwerderhof): vanaf eind september wordt regelmatig melding gemaakt van een aanwezige bladkoning op de begraafplaats Selwerderhof. Hoogtijd dus om hier weer eens het optiek op scherp te zetten. Helaas heb ik hem zelf niet gezien, maar kreeg ik later op de dag nog wel te horen dat hij toch nog is waargenomen, tussen een groepje staartmezen. Verder werden de volgende soorten waargenomen: vuurgoudhaantje, goudhaantje, boomkruiper, boomklever, Grote Bonte Specht, Koperwiek, Grote lijster, Buizerd, havik of sperwer en Zwarte mees.
27 juni 2001: voordat ik op vakantie ging merkte ik al dat zowel koolmezen (in vogelhokje) als Merels (onder het balkon) in mijn tuin aan het broeden zijn. Zo te horen hebben beide paartjes inmiddels jongen, die regelmatig door hun ouders worden gevoerd. De Merels zijn goed te zien, af en toe zie ik ook een jong kopje boven het nest uitsteken.
21 april 2001 (Leeuwenborg/Noorddijk): Lepelaar, Zomertaling, Rietgors, kneu, Aalscholver, Knobbelzwaan, Grutto, Tureluur, Kievit, Scholekster, Groenling, fitis, tjiftjaf, Buizerd, Torenvalk, Kuifeend, Bergeend, fuut. Om een Lepelaar te zien hoef je tegenwoordig de stad niet meer uit. Leuk om deze vogel zo dichtbij huis aan te treffen tussen de Aalscholvers.
14 januari 2001 (Beijum): Op dezelfde plek als de vorige keer (zie 29 december) was het erg rustig. Geen enkele Pestvogel heb ik kunnen ontdekken, zelfs geen Kramsvogel. Wel waren 10 Putters ter plaatse en stond een Blauwe Reiger op een dak van een huis, dit had ik trouwens nog nooit eerder gezien. De oorzaak dat er zo weinig vogels te zien waren, ligt waarschijnlijk in het feit dat de gemeente bezig is geweest met het snoeien van de struiken. Daar hadden ze dus nog maar even mee moeten wachten.
29 december 2000 (Beijum): Aan de zuidelijke afslag van de oostenlijke ringweg in de wijk Beijum zag ik 5 Pestvogels, meer dan 100 Kramsvogels, 20 Koperwieken, 1 Torenvalk, 1 Ekster en 2 Roodborstjes.
Volgens een waarnemer in de buurt waren de Pestvogels de hele week al aanwezig. Ik kon ze gelijk al goed bekijken, ze zaten hoog in een boom vlakbij een elektriciteitskast. Daar zaten ze met z’n allen bij elkaar. Voor mensen die nog nooit Kramsvogels hebben gezien is dit de kans om er heen te gaan, je kunt ze nu moeilijk missen. Aan beide kanten van de afslag liggen parkjes, waar veel struiken en bossen met bessen zich bevinden. Daar moet je dus kijken.
17 november 2000 (Selwerderhof): Op het internet las ik dat er een zwartkeellijster gezien was op de begraafplaats Selwerdhof in Groningen. Zelf heb ik op 15 november rond gekeken of hij nog te vinden was. Helaas trof ik de vogel daar niet aan, ik was net een dag te laat. Wel zag ik daar veel vogelaars met telescopen en verrekijkers, die met hetzelfde doel naar de begraafplaats waren gekomen. Na drie uur zoeken zag ik nog niets en was mijn hoop al een beetje verdwenen. Gelukkig waren er wel voldoende goudhaantjes te zien. Ik lette nog speciaal op vuurgoudhaantjes, maar die zag ik niet. Tot mijn genoegen wel een Pallas’ Boszanger. Deze heb ik een kwartier lang kunnen observeren. Als het niet regende waarschijnlijk nog wel langer.
Een routebeschrijving naar de plek: Vanaf de aula loop je naar het westen. Op een gegeven moment kom je op een soort parkeerplaats van betonblokken met ruige begroeiing. Hier zie je op de achtergrond een drukke weg. Vervolgens loop je ongeveer 200 meter naar het zuiden. Hier staan aan aantal dennenbomen bij elkaar. Hier tegenover is een heggetje en hier zat de vogel samen met enkele Goudhaantjes.
Het was opvallend rustig, het aantal Koperwieken van de vorige dagen (zo is mij verteld) was al weer verder getrokken. De Beflijster was nog wel aanwezig. Volgens een man die daar regelmatig komt is dat geen uitzondering, hij zag ze daar regelmatig. Verder zag ik nog een lijster, veel Merels, een klein groepje Koperwieken en een paar Winterkoninkjes.
De dag erna (16 november) is de Pallas’ Boszanger weer aangetroffen en werd er een IJsvogel waargenomen bij de vijver.
28 oktober 2000 (Oosterpark) :witkopStaartmees, goudhaantjes, Gaai, Pimpelmees, Winterkoning. Dat er in de trektijd in je eigen tuin ook genoeg te beleven valt bleek vandaag wel weer. Een witkopStaartmees bevond zich tussen een aantal goudhaantjes en twee pimpelmezen. Op 14 oktober had ik een Zwarte Roodstaart en nog een late Zwartkop op bezoek.
27 mei 2003: Buidelmees, Koekoek, fazant, Goudvink.
De buidelmezen zitten dit jaar ook weer in Hoornsemeer. Een van de ouders zag ik wegvliegen met een poepzak (of hoe dat ook heten mag) van de jongen. De Koekoek van 10 mei was ook weer aanwezig en ging weer in dezelfde boom zitten.
Fazant bij het Hoornsemeer
Later toen ik verder fietste zag ik een fazant op een Veld zitten. Ik was nog net op tijd om een foto te nemen, daarna dook ie weg in het hoge gras. Een mannetje Goudvink liet zich ook nog even zien.
10 mei 2003: Koekoek, Grasmus, Visdief.
Hier heb ik maar een uurtje gekeken, vandaar slechts deze waarnemingen. Op een gegeven moment kwam een Koekoek aanvliegen en ging een tijdje in een boom zitten. Van de Gelegenheid heb ik gebruik gemaakt om even een foto te maken. Tijdens het maken van de foto werd ik nog aangevallen door een soepgans.
Koekoek bij het Hoornsemeer
29 april 2001 : Buidelmees, Kleine karekiet, Rietgors, ijsvogel, Bonte Vliegenvanger, Koekoek (alleen gehoord), Boerenzwaluw, gierzwaluw, zwartkop, Braamsluiper, Goudvink, Putter, Groenling, Grutto, Gaai, Matkop, Staartmees, fitis, tjiftjaf, heggemus, Ringmus, Brilduiker, Meerkoet, Waterhoentje, fuut, Nijlgans, Kievit, Tureluur, Aalscholver, Scholekster, Wulp, Zanglijster, Witte Kwikstaart, Knobbelzwaan, Buizerd, sperwer.
Ook liep er nog een wezel rond.
22 april 2001: Buidelmees, Goudvink, Kleine Bonte specht, Grote Bonte Specht, Rietgors, Groenling, Aalscholver, Grutto, Roodborst, Gaai, Grote Bonte Specht, Kievit, Tureluur, Scholekster, Matkop, fitis, tjiftjaf, Ringmus, Meerkoet, Waterhoentje, Zanglijster, Witte Kwikstaart, Knobbelzwaan.
Ik had nu meer succes als de vorige keer, nu ik langs het Hoornsepad ipv de Hoornsedijk ging zoeken was het nest van de buidelmezen gemakkelijk te vinden. Een aanwezige vogelaar maakte mij attent op een Kleine Bonte Specht. Deze vogelaar vertelde me over een Waterral en een ijsvogel die hij gezien had, helaas heb ik deze soorten niet aangetroffen.
14 april 2001: zwartkop, Aalscholver, Grutto, Roodborst, Gaai, Grote Bonte Specht, Kievit, Tureluur, Scholekster, sperwer, Buizerd, Goudvink, Matkop, fitis, tjiftjaf, Ringmus, Winterkoning, Nijlgans, Bergeend, Meerkoet, Waterhoentje. Bij de avifauna Groningen werd melding gemaakt van een Buidelmees, ik heb het nestje wel gevonden maar helaas waren de vogels niet thuis. Er was een sperwer in de buurt, de ze zullen zich wel ergens schuil hebben gehouden. Ik had mijn telescoop meegenomen en heb zodoende uitstekend zicht gehad op de meeste vogels. Het leukste was nog om de Goudvink in groot in beeld te hebben.
18 april 2005: Kokmeeuw, Dodaars, Slobeend, Tafeleend, Kuifeend, Buizerd.
Samen met Wim Olyslager ben ik naar deze polder gegaan om mijn nieuwe camera uit te testen. Tussen de vele Kokmeeuwen liet zich een Dodaars en een Slobeend zich zien. Aan het eind van de avond liep er ook nog een ree en twee paarden langs de hut, die zich mooi op foto lieten zetten.
10 juli 2004: geoorde fuut, Dodaars, Zwarte Roodstaart, Lepelaar (16), Zwarte stern(8), huiszwaluw, gierzwaluw, kneu.
De verbouwing van deze polder is inmiddels afgerond en het werd dus weer eens tijd om hier weer eens te kijken. De geoorde fuut liet zich mooi zien.
10 augustus 2002: Waterral, Bruine Kiekendief (5), Torenvalk (5), Watersnip (vliegend), Aalscholver (3), Lepelaar (4), Nijlgans, fuut, Rietgors (2), Buizerd (2).
Waterral voor de hut
Deze Waterral liet zich goed bekijken voor de hut, ik heb gelijk mijn camera gepakt en hem op foto gezet, want die laat zich niet zo vaak zien. Verder was het vrij rustig. De Bruine kiekendieven en Torenvalken waren ook nadrukkelijk aanwezig, waarbij drie Torenvalken elkaar in de lucht aanvielen. Prachtig gezicht.
22 september 2000: Blauwe Reiger(12), Bruine Kiekendief (4), Torenvalk (3), Watersnip (14), Graspieper (2), witgat (1), Aalscholver (3), Nijlgans (8), Buizerd (6), Geelgors (1), kneu (4), Putter (4), Ekster (1), Paapje (3), fuut (1), Brandgans (1).
Vanaf nu vermeld ik de Witte Kwikstaart niet meer net als de Kievit, omdat je die overal wel ziet.
Nog nooit heb ik zoveel Blauwe Reigers op een dag gezien, er zaten acht op rijtje langs de waterkant, dat was een fraai gezicht. Ook veel overvliegende ganzen en veel activiteit van de genoemde roofvogels. Twee Bruine kiekendieven zaten naast elkaar in het Veld, het leek net of je ze op een nest zaten. Ze keken een beetje verdwaasd voor zich uit, dat zag er best wel grappig uit.
3 september 2000: Witte Kwikstaart, Gele Kwikstaart, Meerkoet, Grauwe gans, zwaan, Blauwe Reiger, Tureluur, Buizerd, Oeverloper, huiszwaluw, Torenvalk, Zwarte Kraai, fuut, witgat, Nijlgans met jongen, Brandgans, tapuit, Watersnip, Spreeuw.
De Kiekhörn is een schuilhut ten zuiden van Foxhol/Hoogezand, zo’n 10 kilometer van de stad Groningen. Op zich had ik daar niet veel vogels verwacht omdat het nogal een industriegebied is, maar ondanks de Kleine concentraties is heeft het toch wel weer wat opGeleverd. Ook zat er nog een muskusrat voor de schuilhut.
4 januari 2006: Sijs (50), Staartmees(1), Winterkoning(3), Roodborst(3), Buizerd (3), Grauwe gans (4), boomklever (1), Pimpelmees (4), Koolmees (6), Gaai (1), Zwarte Kraai (2).
Zoals gebruikelijk was het weer rustig op weg en bij vogelhut ‘Olde Mare’. Maar toch leuk om hier na 5 jaar (!) weer langs te gaan. Het plasje was bevroren. Vanuit de hut zag ik 2 lichte Buizerds en een donkere. Tevens weer hier lawaaierige Grauwe ganzen aan ruzie maken. Leuk was de Grote groep Sijsjes. Ze waren erg zenuwachtig en vliegerig, ik kon geen Barmsijs in de groep ontdekken. Ik heb hier een uurtje gekeken in de middag.
14 januari 2001: taigaboomkruiper, Sijsje, Staartmees, Winterkoning, Roodborst, Aalscholver (overvliegend), Knobbelzwaan, soep-/boerenganzen. Hier was het weer erg rustig. Gelukkig vloog er nog een groep staartmezen rond die achtervolgd werden door een paar Sijsjes en een taigaboomkruiper.
Tevens zag ik nog een groepje ganzen. Helaas ben ik niet zo’n ganzenkenner en ik wist niet wat dit waren, gelukkig bracht de nieuwsgroep van de vogelaars uitkomst en blijkt het om tamme boerenganzen (ook wel soepganzen) te gaan. Dit zijn gefokte ganzen, die soms ook in het wild voorkomen, ontsnapt dus.
Observatiehut Lettelberterpetten
Lettelberterpetten observatiehut
24 september 2000: Buizerd, Dodaars, Torenvalk , zwaan, Meerkoet, tjiftjaf, Winterkoning. Afgelopen weekend las ik dat hier een nieuwe observatiehut was geplaatst. Daar wilde ik dus meer van weten en ben er de volgende dag gelijk gaan kijken. Tijdens deze dag werden excursies gehouden door de stichting het Groninger Landschap die het gebied in beheer heeft. Aan deze stichting hebben we deze mooie observatiehut “De Kiekhörn” te danken. Dat ze observatiehutten plaatsen op fietsafstand van de stad Groningen kan ik goed waarderen. Nu maar wachten op de vogels, dat viel die middag wel een beetje tegen, misschien een volgende keer meer succes.
Oostpolder:
18 februari 2007 (Oostpolder):Blauwe Kiekendief (vrouwtje), Grote Zilverreiger, Buizerd.
Tussen de vele ganzen ging een Buizerd landen, ook vloog een vrouwtje Blauwe kiek langs. De ganzen gingen wel een paar keer de lucht in. Waarschijnlijk doordat ze verstoord werden door mensen met honden. Ik kon in ieder geval geen Zeearend of iets dergelijks ontdekken.
27 september 2003 (Oostpolder): visarend (overvliegend), Matkop, Putter (groepje van 7), Torenvalk, tjiftjaf, Buizerd.
Alle vogels gezien bij de petgaten langs de Osdijk, alleen de Torenvalk zat op een hoogspanningsmast.
31 december 2002 (Oostpolder): Grote Zaagbek, Nijlgans (4), Blauwe Kiekendief.
24 augustus 2002 (Oostpolder): havik, Buizerd, Torenvalk, Tuinfluiter.
De visarend liet zich deze dag niet zien in de hoogspanningsmasten, wel een aantal lichte Buizerds, Torenvalk en een havik. De Tuinfluiter zat bij de petgaten.
16 augustus 2002 (Oostpolder): visarend.
Ik heb hier een paar dagen geleden ook al gezocht naar de Visarend maar kon hem niet vinden, toen reden vrachtwagens af en aan wegens het asfalteren van de weg. Deze dag had ik meer succes. Hij zat op de 2e hoogspanningsmast ten NW van de Osdijk. Dit is al het vierde jaar achter elkaar dat hier rond deze tijd een visarend wordt gezien.
Dit was voor mij niet de enige visarend, die ik deze dag gezien heb. Want bij het Diependal trof ik nog een aan.
Ter Apel:
8 april 2001: Geelgors, Bruine Kiekendief, Zwarte mees, Zwartkop, boomklever, Torenvalk, fitis, tjiftjaf, Gaai, Vink, Roodborst, Buizerd, Winterkoning, Wilde Eend, Zanglijster. Het was mijn bedoeling deze dag naar Boswachterij Sellingen te gaan, maar vanwege het MKZ-virus was dit gebied afgesloten voor het publiek. Zodoende ging de reis door naar het Kloosterbos van Ter Apel. Ondanks het tijdstip (tussen 12-14 uur) en het weer (om 14 uur begon het te regenen) toch nog aardige waarnemingen.
28 december 2000: vuurgoudhaan, goudhaan, Koperwiek, Kramsvogel, Matkop, Glanskop, Gaai, Keep, Vink, Roodborst, Buizerd. Dit zijn waarnemingen van het kloosterbos in Ter Apel. Vlakbij de duitse grens. Helaas heb ik weinig spechten kunnen ontdekken, van een oud bos had ik eigenlijk meer verwacht. Misschien een volgende keer, het fraaie bos is zeker het bekijken waard. Tevens liep er nog een eekhoorntje over de weg.
Veenhuizerstukken:
2 mei 2008 :Koekoek, Zwarte Stern, Zomertaling, Grote Zilverreiger, Kleine Plevier, Oeverloper, Gaai, Geelgors, Winterkoning, Knobbelzwaan, Meerkoet, Fitis, Gele Kwikstaart, Grote Canadese Gans, Wintertaling, Bergeend, Blauwe Reiger, Smient, Grutto, Krakeend, Slobeend, Vink, Nijlgans, Fazant, Scholekster, Veldleeuwerik, Buizerd, Kievit, Kokmeeuw, Tuinfluiter, Grasmus, Tjiftjaf, Witte Kwikstaart.
In dit gebied was ik nog nooit geweest. Hoogtijd om hier dus een keer te kijken. Er zijn hier twee vogelhutten, ik bezocht de hut aan de noordkant. Erg prettige hut. Leuk dat hier zoveel zwarte sterns zitten. Minimaal 10 hebben we gezien. Twee gele kwikstaarten lieten zich ook mooi zien tussen het hoge gras. De canadeze ganzen waren talrijk. De hut aan de andere kant van de snelweg was moeilijk te bereiken. Na een paar keer heen en weer rijden met de auto, zagen we een pad met brandnetels. Dat leek ons niet zo’n goed idee om daar door te lopen met onze blote benen. Dus zijn we weer vertrokken en wel naar Bargerveen.